La începutul lunii august SUA şi UE au interzis furnizarea de echipamente pentru explorare şi producţia de petrol în Federaţia Rusa. În luna septembrie sancţiunile au fost înăsprite fiind interzisă şi finanţarea pentru companiile ruseşti din sectorul energetic. Sunt vizate în special companiile ruseşti Gazprom, Gazprom Neft, Rosneft, Lokoil şi Surgutneftegas.

'Rosneft a cerut guvernului asistenţă financiară în contextul sancţiunile impuse pentru sectorul energetic din Rusia', a declarat Siluanov. 'Suma cerută depăşeşte două mii de miliarde de ruble', a adăugat Siluanov.

Rosneft, companie responsabilă pentru peste 40% din producţia de ţiţei a Rusiei, a anunţat deja că ar putea avea dificultăţi în a asigura serviciul datoriei sale de 55 de miliarde de dolari şi a importa echipamentele de care are nevoie pentru dezvoltarea de noi zăcăminte şi modernizarea rafinăriilor sale. La finele celui de al doilea trimestru, Rosneft avea datorii nete în valoare de 1.500 de miliarde de ruble şi trebuie să ramburseze datorii de 440 miliarde de ruble până la finele acestui an şi alte 626 miliarde de ruble anul viitor.

Până acum autorităţile ruse au primit cereri oficiale de asistenţă financiară numai de la firmele Rosneft şi Novatek. Miercuri, vice-presedinte al LUKoil, Leonid Fedun a declarat că LUKoil nu exclude formularea unei cereri pentru obţinerea de fonduri de la fondul naţional.AGERPRES