Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a depus la Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) proiectul investiţiei pe care intenţionează s-o realizeze în Apuseni şi studiul de impact al acesteia asupra mediului, a anunţat, marţi, ministrul Laszlo Borbely, adăugând că analiza începe în septembrie.

„Vă anunţ că reprezentanţii companiei au depus la minister proiectul şi studiul de impact asupra mediului. Comitetul de Analiză Tehnică (CAT) urmează să se întrunească în luna septembrie pentru o primă evaluare a documentelor depuse”, a anunţat Borbely într-o conferinţă de presă comună susţinută la sediul MMP alături de ministrul maghiar al Dezvoltării Rurale, Sandor Fazekas.

Ministrul Borbely a precizat că, înainte de a primi cele două documente de la reprezentanţii investitorului, angajaţii ministerului au analizat conţinutul certificatului de urbanism care le însoţea, ajungând la concluzia că este „conform cu legea”. Certificatul de urbanism a fost analizat în contextul în care tocmai acest act a fost cauza pentru care procesul de avizare a proiectului a fost întrerupt timp de aproape doi ani.

Maghiarii, înştiinţaţi în legătură cu orice evoluţie în procesul de autorizare

Ministrul maghiar al Dezvoltării Rurale a declarat, referitor la problema investiţiei de la Roşia Montană, că a discutat cu ministrul român al Mediului şi au stabilit ca oficialii maghiari să fie înştiinţaţi în legătură cu orice evoluţie în procesul de autorizare.

„Am promisiunea părţii române că vom primi informaţii oficiale şi exacte, ca şi până acum”, a spus Fazekas, adăugând că, la rândul lor, oficialii de la Budapesta vor pune documentele primite de la Bucureşti la dispoziţia opiniei publice din ţara lor, „evident interesate” de evoluţia investiţiei având în vedere catastrofa ecologică din Baia Mare din anul 2000.

Proiectul se află într-o nouă fază

Întrebat dacă este necesară reluarea dezbaterilor publice prevăzute de lege în cazul avizării proiectelor de genul celui de la Roşia Montană, ministrul român al Mediului a răspuns că acestea s-au desfăşurat, inclusiv la Budapesta, în anii 2006-2007, şi că acum proiectul se află într-o nouă fază.

Anterior, ministrul afirma că, odată cu obţinerea unui nou certificat de urbanism pentru noi suprafeţe pe care să dezvolte proiectul şi instalaţiile adiacente minei, RMGC are „un nou proiect” care, la rândul său, trebuie să parcurgă toate fazele prevăzute de lege pentru aprobare, inclusiv cea a evaluării impactului asupra mediului în cadrul unor dezbateri publice în ţară şi chiar în străinătate.

În 5 iunie, la Alba-Iulia, Borbely spunea chiar că procedura de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului minier de la Roşia Montană va trebui reluată „de la zero”.

RMGC dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.

SURSA: Mediafax