Potrivit sursei citate, ca volum mediu a fost vorba despre 460.000 metri cubi de arbori rupţi sau doborâţi de vânt, din care 246.000 metri cubi sunt reprezentate de doborâturi în masă, adică întreaga suprafaţă de pădure a fost afectată.

"La un volum mediu de 300 de metri cubi la hectar, specialiştii Romsilva estimează că peste 700 de hectare de pădure au fost doborâte complet. Datele sunt provizorii, având în vedere că inventarierea arborilor afectaţi este îngreunată de blocarea căilor de acces. Cele mai mari pagube au fost înregistrate la Direcţia Silvică Bihor, cu aproximativ 200.000 de metri cubi, Direcţia Silvică Arad, cu 85.000 de metri cubi şi Direcţia Silvică Maramureş, cu 70.000 de metri cubi", se arată în comunicatul de presă al Romsilva, transmis AGERPRES.

În prezent, echipe ale Romsilva acţionează pentru deblocarea căilor de acces şi inventarierea arborilor doborâţi.

Conform normelor silvice, suprafeţele vor fi refăcute de silvicultori, în cazul doborâturilor în masă, unde distrugerile sunt complete, după obţinerea aprobărilor legale şi după evacuarea lemnului afectat, terenul fiind re-împădurit în cel mult doi ani.

Conform sursei citate, în primul semestru al acestui an, în urma fenomenelor meteorologice extreme, au fost afectate alte 82.750,79 de hectare aflate în proprietatea publică a statului, administrate de Romsilva, dintre acestea 136,4 hectare fiind doborâturi în masă.

În 2016, fenomenele meteorologice extreme au afectat, în total, în pădurile de stat administrate de Romsilva, o suprafaţă cumulată de 204.687 de hectare, volumul total de produse accidentale fiind de 1.347.800 metri cubi.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice, pe baze contractuale, pentru încă un milion de hectare aflat în proprietatea unităţilor administrative sau în cea privată.