'Rompetrol, cu suportul unicului acţionar – KazMunayGas, îşi va respecta angajamentele asumate în faţa autorităţilor române, punându-se astfel bazele unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul energiei. Apreciem decizia şi determinarea autorităţilor pentru găsirea şi adoptarea unei soluţii mutual benefice. Este un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri, care are nevoie de un climat economic clar şi previzibil, dar şi de sprijin pentru atragerea şi realizarea de noi investiţii', a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al grupului Rompetrol.

Grupul este pregătit să transfere 200 milioane de dolari la bugetul de stat pentru răscumpărarea a aproximativ 26,7% din acţiuni la Rompetrol Rafinare, după finalizarea tuturor procedurilor legale aferente procesului de privatizare, se mai arată în comunicat.

În plus, continuarea investiţiilor la rafinăria Petromidia va permite o creştere a profitabilităţii şi a eficienţei economice a acesteia, cu efecte pozitive pentru principalii săi acţionari – Grupul Rompetrol şi statul român.

'Stabilirea unui fond de investiţii în parteneriat cu statul român, dar şi continuarea investiţiilor în România, vor crea premisele necesare consolidării şi dezvoltării sectorului de energie, dar şi o creştere a prezenţei produselor româneşti în regiunea Mării Negre. Acesta va funcţiona în acord cu cele mai bune practici în domeniu şi va respecta interesul celor două parţi – statul român şi Grupul Rompetrol. Fondul va avea o durata de investiţii de 7 ani, nivelul investiţional vizat în acest interval ridicându-se la 1 miliard de dolari', se mai arată în comunicat.

Compania precizează că a identificat deja două proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane de dolari, care vor fi implementate prin fondul de investiţii. Cele două proiecte vizează realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală, cu un impact pozitiv pentru activitatea industrială de pe platforma Petromidia.

Cele două proiecte vor avea un impact pozitiv şi în comunităţile în care vor fi implementate, prin crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor, dar şi pentru întreaga economie prin veniturile investiţionale generate.

Investiţiile realizate pe plan local de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas în perioada 2007-2013 se ridică la peste două miliarde dolari, în timp ce contribuţiile la bugetul de stat se ridică la 7,5 miliarde de dolari.

'Dezvoltarea afacerilor Rompetrol vor susţine transformarea României într-un hub energetic al Mării Negre şi al Europei, dar şi într-o platformă de tranzit şi procesare a materiilor prime în produse finite. Aceste investiţii vor permite crearea de noi locuri de muncă şi creşterea contribuţiilor la bugetul de stat, susţinând în acelaşi timp o creştere economică solidă în România', adăuga Azamat Zhangulov.

Deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, Grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări, având majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Compania este implicată în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere şi industriale.

SURSA: Agerpres