'Pe Axa IV. 1 vorbim despre aproximativ 187 milioane de euro care sunt programe integrate, cu intervenţii multiple, în comunitatea de romi. Practic, o comunitate de romi cu acest buget va trebui să aibă şi sănătate şi educaţie şi muncă şi acte de identitate rezolvate. Romii sunt eligibili şi pe alte axe la fonduri europene. Nu se poate cuantifica acum pentru că vom şti după ce primim propunerile de finanţare. Ei sunt eligibili pentru antreprenoriat social, educaţie, tineri NEETs (tineri care nu urmează niciun program de educaţie, formare şi nici nu au un loc de muncă n.r.)', a spus Necula.

El a participat, vineri, la un eveniment dedicat împlinirii a 160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române.

'Despre sclavia romilor, despre robia romilor am aflat târziu pentru că dezrobirea apare în manualele de istorie de clasa a XI-a în timp ce robia nu apare mai deloc. Am aflat la 18 ani că strămoşii mei au fost robi şi am aflat ce însemna robia. Era o instituţie în Principatele române, în Ţara Românească şi în Moldova, care ţinea oameni, îi subjuga şi îi folosea pentru interese economice. Erau trei tipuri de sclavi în vremea aceea: sclavii boiereşti, sclavii domnitorului şi sclavii Bisericii Ortodoxe Române. Diversitatea romilor de azi, faptul că avem foarte multe neamuri de romi este o cauză directă în sclavie. Romii au fost în România 500 de ani cel puţin, documentar vorbind, robi, separaţi unul de altul, au trăit în condiţii diferite la stăpâni diferiţi şi au generat culturi diferite', a afirmat secretarul de stat în cadrul discursului său.

De asemenea, acesta a precizat că procesul de emancipare a romilor este încă în desfăşurare.

'Azi sărbătorim 160 de ani de la acel moment istoric în care cei care doreau să modernizeze România, să o schimbe, au zis: 'Nu se mai poate, sclavia nu este posibilă'. Au oprit acel fenomen. Aceea a fost dezrobirea juridică a romilor. Procesul de emancipare a romilor, dezrobirea socială, să spunem, este un proces încă în desfăşurare. Vă asigur că la nivelul Guvernului se fac eforturi imense pentru a se reduce decalajele şi clivajele sociale', a mai afirmat Necula.

SURSA: Agerpres