În spatele grevei anunțată de sindicaliștii ROMATSA se ascund bonsurile privind pensionarea anticipată. Mai exact, sindicaliștii ROMATSA negociază bonusurile pentru pensionarea anticipată.

Sindicaliștii de la ROMATSA conduși de Gabriel Tudorache, negociază cu Ministerul Transporturilor acordarea a 60 de salarii în momentul în care un salariat ROMATSA vrea să plece anticipat la pensie. În contextul în care un salariu mediu în cadrul ROMATSA este de circa 5.000 euro, un salariat ROMATSA care dorește să plece anticipat la pensie, ar urma să primescă un bonus de aproximativ 300.000 euro.

Pe lângă faptul că vor să se pensioneze cu bonsuri de sute de mii euro, în ROMATSA, mulți angajați au avut grijă să-și planteze și soțiile, sau soții. În prezent, salariul mediu în cadrul ROMATSA este de circa 21.000 de lei. La această leafă de peste 5.000 de euro se adaugă spor de vechime, până la 25%, spor pentru condiții grele 15%, spor pentru complexitatea dirijării 26% și spor pentru lucru în ture-23,5%. Un calcul simplu arată că un salariat Romatsa are un venit de aproximativ 40.000 de lei, echivalentul a 27 de salarii minime.