Programatorul român care a reușit să transforme o simplă idee într-o afacere de 6 miliarde de dolari

Daniel Dines, căci despre el este vorba, a decis să se întorcă în România după 4 ani în Statele Unite ale Americii pentru a pune bazele afacerii care azi poartă numele de UiPath Inc. Compania se ocupă cu producția de software care utilizează inteligența artificială și cu producția de instrumente digitale pentru a ajuta marile companii și agențiile guvernamentale să își automatizeze procesele de rutină.

Este de menționat faptul că acțiunile companiei au intrat miercuri la tranzacționare la Bursa de la New York după o ofertă publică. Oferta i-a permis să strângă peste 1,3 miliarde de dolari. Bloomberg informează că Daniel Dines controlează un pachet de acțiuni cu o valoare de peste 6 miliarde de dolari.

Daniel Dines, printre cei mai bogați 50 de oameni ai planetei

În 2020, Daniel Dines a declarat în cadrul conferinței anuale de tehnologie numiră Montgomery Summit, că cea mai mare provocare a lui atunci când a ajuns în Statele Unite ale Americii a fost să se adapteze.

„Pentru cineva care, la 20 de ani, ajungea în SUA din Europa, a fost o mare provocare să mă adaptez la viaţa din State, chiar dacă din punct de vedere profesional experienţa mea la Microsoft a fost una grozavă”, spunea Daniel Dines.

El a mai spus că ”am avut o idee nebunească să mă întorc şi să înfiinţez o companie”.

Acum doi ani, compania UiPath a fost evaluată la șapte miliarde de dolari. În prezent, aceasta este evaluată la aproape 30 de miliarde de dolari, motiv pentru care Daniel Dines poate fi pus pe lista celor mai bogați 50 de oameni ai planetei, scris Bloomberg Billionaires Index.

„Să începi o companie dintr-un loc mic fără o piaţă îţi oferă un avantaj ascuns: te obligă să gândeşti global încă din prima zi”, scria Dines într-o scrisoare inclusă în documentaţia depusă de UiPath pentru listare.

A început într-un apartament din București

Daniel Dines a studiat matematica și informatica la Universitatea din București. În România, el a înființat compania numită DeskOver pe care a redenumit-o UiPath în 2015. Până în 2017, el a condus compania dintr-un apartament din București, înainte să o mute în sediul central din New York.

Bloomberg mai spune că Dines deţine toate acţiunile Clasa B de la UiPath, care îi conferă câte 35 de drepturi de vot fiecare, comparativ cu un singur drept de vot pentru acţiunile Clasa A. Potrivit documentaţiei de listare, Dines va continua să controleze UiPath şi după IPO, operaţiune cu prilejul căreia a vândut acţiuni în valoare de aproximativ 75 de milioane de dolari.

„La un anumit moment trebuie să devii o companie publică pentru a le permite angajaţilor tăi să obţină mai multă lichiditate să le oferi opţiuni cu acţiuni. Suntem aproape de acest punct”, declara anul trecut Daniel Dines.

Sursă foto: Dreamstime