Producătorul de software UiPath, primul unicorn românesc, a stabilit termenii pentru oferta sa publică iniţială (IPO) la Bursa de la New York, operaţiune în cadrul căreia UiPath mizează pe o evaluare de aproximativ 26 de miliarde de dolari, transmit MarketWatch şi Reuters, citat de Agerpres.

Compania are sediul la New York. Acesta iar urmări să vândă 21,3 milioane acţiuni la un preţ cuprins între 43 şi 50 de dolari pe acţiune. Lucrul acesta ar urma să îi permită să strângă aproximativ 1,06 miliarde de dolari. Comparativ, cu prilejul unei runde de finanţare derulate la începutul acestui an, UiPath a fost evaluat la 35 de miliarde de dolari.

Printre investitorii UiPath se numără Accel, Coatue, Dragoneer, IVP and Sequoia. Conform planurilor anunţate la finele lunii trecute, UiPath îşi va lista acţiunile la New York Stock Exchange sub simbolul “PATH”. Un grup de 22 de bănci, conduse de Morgan Stanley şi JP Morgan, subscriu tranzacţia.

Legătura producătorului de software cu România

Înfiinţată în România, în anul 2005, sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi. Printre ele se numără CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re. În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, mai reduse decât pierderile din anul anterior, de 519,90 milioane de dolari. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.

În prezent, UiPath vrea să se extindă după ce în perioada pandemiei mai multe companii au devenit interesate să îşi automatizeze procesele pentru a reduce costurile. Directorul general, Daniel Dines, declara recent că clienţii UiPath din sectoarele de retail, sănătate şi finanţe utilizează serviciile companiei pentru a face faţă unei modificări semnificative a cererii provocată de pandemia de coronavirus.

În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA.