Probleme mari cu TVA. Ce ordin a dat premierul Bolojan

În acest sens, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va juca un rol central în această direcție, afirmă premierul Ilie Bolojan.

„Cu siguranță sunt mai multe cauze pentru această neîncasare a TVA-ului și este evident că sunt fraude care vin din insolvențe, care vin din anumite zone vulnerabile ale statului român, importuri pe relația Asia, care vin din zona de combustibil, din firme care nu își plătesc în mod premeditat, din eșalonări pe care statul le face foarte ușor pe o lege care este dată din pandemie.

Deci sunt mai multe cauze, dar ele trebuie atacate și asta va face ANAF din perioada următoare”, a precizat șeful Executivului.

Conform informațiilor oferite de oficial, România se confruntă la momentul de față cu cel mai ridicat nivel al deficitului de colectare a TVA din Uniunea Europeană. Fenomenul se situează „gap de TVA”, iar țara noastră se situează la 30,6%, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, aferent anului 2022.

Conform definiției, acest decalaj reprezintă diferența dintre suma estimată ce ar putea fi încasată din TVA și valoarea reală colectată. În comparație, media la nivelul UE este semnificativ mai scăzută, de doar 6%.

Țara noastră ocupă de ani buni ultimul loc în acest clasament. Totuși, în 2022 s-a consemnat un progres modest, printr-o scădere de 4,2 puncte procentuale față de 2021. Adică când deficitul era de 36,7%.

În termeni absoluți, România a pierdut 8,47 miliarde de euro din TVA și se situează după Italia, Germania și Franța, conform datelor prezentate în raportul Comisiei Europene, citat de Euractiv.ro. Veniturile totale din TVA au fost, în acel an, de 19,2 miliarde de euro. La polul opus, Cipru (0,7%), Portugalia (1,3%) și Irlanda (1,7%) înregistrează cele mai reduse pierderi din TVA.

Bulgaria se descurcă mai bine

Spre deosebire de România, Bulgaria a reușit, în mod treptat, în ultimii zece ani, să urce din partea inferioară a clasamentului până în zona mediană. În prezent, ocupă locul 15 din 27, cu un deficit de 7,7%. În 2021, situația era și mai favorabilă pentru vecinii de la sud, cu un gap de doar 4,9%.

„Bulgaria, care în anii 2000-2010 stătea chiar mai rău decât România la colectarea TVA a ajuns acum la un randament foarte bun al colectării TVA, reflectat de un gap de TVA de 4,9%, sub media Uniunii Europene”, arată o analiză realizată de Curs de Guvernare în 2023, în care scrie că România și-a sabotat programul de creștere a colectării TVA.

Tot referitor la tema fiscalității, premierul Ilie Bolojan a specificat la Digi24 că el consideră că firmele din sectorul privat ce au acumulat de-a lungul anilor datorii foarte mari față de bugetul de stat, au ajuns în acest punct cu „complicitatea sectorului public”. De asemenea, el menționează și indolența celor care ar fi trebuit să facă presiuni pentru obținerea sumelor corecte de bani.

În colaborare cu statul?

„Cred că aceste acumulări foarte mari, mai ales în sectorul privat, au fost făcute cu o formă de complicitate din sectorul public, din rândul celor care trebuia să încaseze acești bani.  În cel mai bun caz a fost o indolență maximă”, a fost declarația premierului Ilie Bolojan.

El este de părere că la companiile de stat este o altă cauză. consideră că de ani de zile au fost tolerate conduceri care au fost susținute politic. „Iar în pasul doi și-au blindat contracte de management și au privatizat puțin aceste societăți. Nimeni nu a făcut nicio presiune pe ei și au fost tolerați până au ajuns în aceste situații. Sunt sigur că acești oameni și-au luat bonusuri de performanță”, a mai spus premierul României.