Anul acesta proiectul Open Budget a ajuns la cea de-a șaptea ediție. De aceea, președintele USR București, deputatul Claudiu Năsui, își dorește să extindă proiectul de transparentizare bugetară și asupra bugetului Capitalei. Astfel, astăzi se lansează Open Budget București.

Membrul Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci anunță că de anul acesta Open Budget se va uita și la bugetul imens pe care îl administrează Primăria Generală a Capitalei, precum și primăriile de sector.

“Mulți oameni nu știu că Bucureștiul are un buget imens. Atât de mare, încât întrece multe ministere. Anul trecut doar 7 primării au cumulat 4.3% din toate cheltuielile statului român. Peste 3.3 miliarde de euroau fost cheltuite anul trecut de doar 7 primării. Care sunt acelea? Primăria Bucureștiului (43%) și cu cele 6 primării de sector (57%). Aceștia sunt banii noștri, luați de stat prin taxe și impozite și avem dreptul să știm unde se duc”, menționează deputatul USR.

Statul român şi clasa politică opun rezistenţă procesului de transparentizare

De asemenea, Claudiu Năsui semnalează din nou rezistența statului la procesul de transparentizare. El menționează că acest exercițiu ar trebui să fie o normalitate pentru orice entitate care administrează bani publici. Cu toate acestea, fiecare încercare de a face asta este fie greoaie și inaccesibilă omului de rând, fie blocată de birocrație.

Deputatul evidențiază: „Clasa politică nu a avut niciodată interesul în mai bine de 30 de ani să transparentizeze cheltuielile. De ce? Pentru că transparența înseamnă că politicienii și funcționarii nu mai pot să ne fure, sau o fac mult mai greu. Transparența înseamnă că politicienii riscă să fie prinși atunci când mint, riscă să fie prinși când cheltuie milioane de euro în interes propriu, la firmele de casă, în loc să îi investească în interesul cetățenilor”.

Președintele USR București a mai adăugat și că filiala pe care o conduce își publică deja toate cheltuielile pe site-ul propriu astfel încât să poată fi filtrate și sortate de oricine. În cuvintele sale: „Suntem finanțați din bani publici, adică din banii contribuabililor, este normal să arătăm pe ce dăm banii”.

Lansarea Open Budget București, joi, de la ora 19:00

Lansarea Open Budget București va avea loc astăzi, începând cu orele 19:00, la NOD Makerspace, pe Splaiul Unirii, nr. 160. La eveniment vor participa și: Clotilde Armand – eurodeputat USR Plus, Moise Guran – coordonator campanii USR Plus, Radu Mihaiu – candidatul USR la primăria sectorului 2, Cristina Prună – vicepreședinte USR, Gabriel Waspusch – coordonator al programului pe București și Florin Pop – responsabil transparență bugetară.

Platforma Open Budget nu este finanțată, nu a fost și nu va fi vreodată finanțată din fonduri publice, fiind realizată prin munca voluntară a câtorva oameni dedicați.