Si in acest an, detinatorii de imobile sau terenuri si-au facut griji din cauza taxelor specifice. Mai ales ca, fata de anul trecut, conditiile s-au schimbat: platile nu se mai fac la administratiile financiare, ci la sediile amenajate de consiliile locale. Din pacate, schimbarea de stapan nu a insemnat, implicit, conditii mai bune: imbulzeala nu a lipsit, nici dezorganizarea. Cum-necum, cei mai multi cetateni au reusit sa fie la zi cu plata. Cel putin pentru primul trimestru al anului. Totusi, daca nu ati convins inca pe cineva sa mearga in locul dvs. sa achite, nu este timpul pierdut. Problema este sa stiti unde sa-l indrumati.
De obicei, impozitele pe cladire si teren se achita in spatii amenajate ca atare de catre primarie, ale caror adrese figureaza pe instiintarea de plata. Daca nu ati primit-o inca, nu mai stati pe ganduri. Aflati care este sediul cu pricina (intrebati pe cineva care a ajuns deja acolo sau, in ultima instanta, sunati la Primarie, la Directia taxe, impozite locale). In multe orase, nu s-au emis instiintari, astfel ca cetatenii pot afla ce suma datoreaza doar la fata locului. In principiu, daca detineti un apartament de doua camere, va puteti astepta la circa 800.000 lei, impozit. Sumele cresc cu cat locuinta este mai spatioasa sau cu cat blocul este dotat cu mai multe facilitati: lift, subsol. Modalitatile de colectare a banilor au fost stabilite de fiecare primarie, astfel ca pot exista diferente de la o localitate la alta sau, in cazul Bucurestiului, de la un sector la altul.
Constantenii nu pot plati la CEC sau la posta. Cel putin pana acum, singura varianta posibila a fost asteptarea cu rabdare a randului, la sediile aglomerate ale Primariei. Cu CEC nu se va colabora nici de acum incolo. Cauza? „CEC are statut de banca comerciala, iar Legea finantelor publice interzice incasarea impozitelor si a taxelor locale in conturile unei astfel de institutii”, precizeaza Mircea Tulea, director al Directiei taxe si impozite din cadrul Consiliului local Constanta. Prin urmare, contractul cu CEC a cazut. Cat priveste posta, abia acum se bate palma, dupa organizarea repetata a unei licitatii la care a fost singurul participant.
Imposibil la Constanta, practicat la Bucuresti
Colaborarea cu CEC, imposibila la Constanta, e practicata la Bucuresti. Mai exact, in sectorul 2 al Capitalei. Aici functionarii din str. Garii Obor, nr. 10 (sediul pus la dispozitie de Primaria Sectorului 2) nu fac incasari, impozitele putand fi virate prin unitatile CEC de sector sau prin posta. Drumul la nr. 10 din str. Garii Obor trebuie, totusi, batut, daca s-a depasit termenul-limita (intrucat trebuie calculate penalizarile) sau daca nu ati primit nici un fel de instiintare de plata. In celelalte cinci sectoare ale Capitalei, ca si in majoritatea localitatilor din tara, banii se incaseaza la centrele amenajate de primarii. „In lunile de varf de plata am prelungit programul de incasari, astfel incat oamenii au putut veni la ghisee fie dimineata, fie dupa-amiaza, dupa cum aveau chiar ei programul”, spune Georgeta Stirbu, director al Directiei financiare locale, Iasi.

Constanta
Impozit pe cladiri (incasari in trimestrul I)
persoane juridice: 10-11% din totalul estimat in 2000, de 71,8 mld. lei
persoane fizice: 31,5% din totalul estimat in 2000, de 67,3 mld. lei
Impozit teren:
persoane juridice : 10,5% din totalul estimat in 2000, de 18,1 mld. lei
persoane fizice: 29,1% din totalul estimat in 2000, de 10,6 mld. lei
Iasi
Impozit pe cladiri:
persoane juridice: 23% din totalul incasarilor in 2000
persoane fizice: 26% din
totalul incasarilor in 2000
Impozit pe teren
persoane juridice: 16% din totalul incasarilor in 2000
persoane fizice: 15% din
totalul incasarilor in 2000
Sibiu:
Impozit cladiri:
pesoane juridice: 27,2% dintr-un total de platitori de 806
persoane fizice: 25,3%
dintr-un total de 50.742
Impozit teren:
persoane juridice: 19%
dintr-un total de 600
persoane fizice: 26,3%
dintr-un total de 14.277