Românii riscă să nu își primească pensia

Românii riscă să nu își primească pensia! Mii de angajați din Casele de Pensii, Direcțiile de Sănătate publică și Inspectoratele de Muncă sunt în grevă. Funcționarii publici cer ca salariile să li se majoreze.  Aceștia amenință că dacă Guvernul nu găsește curând o soluție, pensionarii riscă să nu își încaseze pensia.

Funcționarii publici protestează din cauza inechităților din sistem. Ei își doresc salarii la fel de mari ca cele ale funcționarilor din aparatul central, de la Casa de Sănătate ori de la Fisc, care au venituri lunare cu 2.000 lei mai mari.

„Sunt diferențe foarte mari, discrepanțe. Noi suntem hotărâți să nu cedăm. Mergem în continuare cu greva, restul colegilor, o parte sunt în protest. Vom merge în continuare până se va găsi o soluție, cum s-a găsit la Sănătate, la ANAF”, a declarat o protestatară, citată de Antena 3 CNN.

„Noi avem 4.800 de lei cu sporuri cu tot. Nimic nu e separat. Totul este băgat în salariu ca să fie impozitat”, a mai afirmat altcineva.

Grevă în instituțiile din subordinea Ministerului Muncii

Funcționarii din casele județene de pensii, agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și inspectoratele teritoriale de muncă protestează de câteva săptămâni. Astăzi, salariații afiliați la Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii au declanșat greva generală.

Reprezentanții FSMM susțin că „această acțiune vine în contextul eforturilor constante ale Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM) de a obține condiții de muncă optime și remunerare echitabilă. (…)”

Potrivit acestora, „creșterea continuă a inechităților salariale, condiții de muncă precare și deficitul de personal au determinat angajații să acționeze pentru a obține schimbări concrete și sustenabile. Scăderea puterii de cumpărare și impactul inflației au accentuat la rândul lor starea de nemulțumire și au impus necesitatea acestei măsuri”.

Funcționarii înscriși în sindicate afiliate altor federații protestează, de asemenea. Aceștia nu au parcurs însă procedura completă până la declanșarea grevei generale. După proteste spontane și greva de avertisment, au ales să protesteze închizând ghișeele. Astfel, i-au rugat pe beneficiarii serviciilor lor să-i înțeleagă și să revină să-și rezolve problemele după încetarea protestelor.

Tot luni, angajații unei Case de Pensii din România au decis să întrerupă activitatea în mod nelimitat. Pe durata protestului, programul cu publicul va fi suspendat.