Potrivit ultimelor date publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în 2050, circa 802 regiuni din cele 1.216 ale ţărilor Uniunii Europene vor avea o populaţie, spre deosebire de anul 2019.

De cealaltă parte, potrivit sursei citate, aproximativ o treime, adică 414 regiuni, vor avea o populaţie mai mare. Aceste lucruri se întâmplă în contextul în care, există o variaţie considerabilă a estimărilor între ţări.

Mai exact, în Letonia şi Lituania, toate cele 16 regiuni vor avea o populaţie, în 2050, mai mică decât în 2019, majoritatea cu cel puţin 20%. Pe de altă parte țările precum Bulgaria, Estonia, România, Slovenia şi Slovacia au o singură regiune cu o creştere a populaţiei preconizată până în 2050.

În ceea ce privește restul țărilor, Cehia, Grecia, Croaţia, Ungaria, Polonia, Portugalia şi Finlanda, acestea au o mare majoritate a regiunilor cu o scădere estimată a populaţiei.

Estimările Eurostat pentru următorii 30 de ani

În același timp, sursa citată mai menționează faptul că, spre deosebire de anul 2019, în 2050, se estimează că aproape 9 regiuni din 10 vor avea o vârstă medie mai mare. Totodată, se mai estimează că populaţiile care îmbătrânesc cel mai rapid vor fi în regiuni situate în principal în estul Europei.

Mai exact, este vorba despre ţările baltice precum Polonia, Slovacia, România şi Bulgaria, dar şi sudul Europei, adică Italia, Spania şi Portugalia.

În ceea ce privește situația celor 160 de regiuni, adică 13%,  cu cea mai rapidă îmbătrânire, în acest caz, datele publicate de Eurostat preconizează o creştere a vârstei medii cu cel puţin 8 ani între 2019 şi 2050.

Sursa citată mai menționează că populaţii mai tinere sunt preconizate pentru doar 10% din regiuni, adică 119, 8 din 10 dintre acestea fiind în Germania, unde vârsta medie ar scădea cu cel mult 4 ani.

De menționat este faptul că, informaţiile publicate de Eurostat provin din cele mai recente estimări ale evoluţiei populaţiei privind modelele demografice regionale în 31 de ţări membre UE şi partenere.