Vacanţele în satul lui Moş Crăciun au devenit o raritate. În contextul economic actual, românii nu îşi mai permit să irosească mii de euro pentru o vacanţă în Laponia, ţara de baştină al celui mai îndrăgit personaj din perioada sărbătorilor de iarnă. Preţurile pentru un sejur încep de la 1.000 de euro de persoană şi pot depăşi suma de 3.000 de euro.

“Programul acesta este unul specific şi deja cunoscut pe piaţă. Cei hotărâţi să ofere copiilor lor o astfel de experienţă de Crăciun iau decizia oarecum din timp. Anul acesta însă, din cauza problemelor economice, clienţii au fost mult mai precauţi şi au luat decizia de cumpărare mai greu. Din punctul nostru de vedere, scăderea în iarna 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 40%”, a declarat pentru Capital.ro Cristian Frâncu, CEO Klever Travel.

Lipsa cererii i-a determinat pe managerii agenţiei Happy Tour să renunţe la vacanţele la Rovaniemi.“Spre deosebire de anii precedenţi, când existau cereri şi charterele se ocupau foarte repede, anul acesta situaţia a fost cu totul alta. Doar doi clienţi ne-au sunat să ne întrebe dacă mai organizăm astfel de excursii. Nu pot spune dacă criza financiară e de vină. Având în vedere faptul că o excursie în Laponia ajunge la aproape 2.000 euro de adult şi 1.000 euro pentru un copil, se poate explica dezinteresul pentru această destinaţie”, a explicat Alina Ivan, travel consultant Happy Tour.

Chiar şi cei care doresc un sejur individual după Crăciun vor fi nevoiţi să scoată din buzunar 500 euro pentru biletul de avion, 800 de euro pentru patru nopţi de cazare cu demipensiune şi alţi 300-400 de euro pentru transferuri, taxe de aeroport şi excursii opţionale. “Anul trecut am comercializat ca revânzători acest program, însă anul acesta nu am avut clienţi”, completează Violeta Ghizdeanu, directorul agenţiei Pan European Travel.

Cum arată un sejur la Moş Crăciun?

La Rovaniemi preţurile pentru patru nopţi pornesc de la 800 de euro pentru un copiii de până la patru ani şi pot ajunge până la 2.450 de euro pentru adulţi la  pachetul business „presidential”. În Levi, staţiunea oficială de ski a Moşului, tarifele sunt mai scăzute, ajungând la 1.754 de euro pentru un adult. Dacă în 2008 preţul pentru un sejur la Levi prin Klever Travel se situa în jurul valorii de 1.200 de euro de persoană, anul acesta tariful a scăzut în medie cu 200 de euro.

Cei care şi-au făcut rezervări din timp, înainte de 1 decembrie, pot face timp de două ore şi jumătate safari la lumina lunii pe snowmobile sau pot vizita o fermă de husky, timp de trei ore. Safari la lumina lunii pe sonwmobile costă 78 de euro pentru un copil şi 104 euro pentru un adult. Excursia la ferma de husky are un preţ mai  mic, 60 de euro de persoană.

De Crăciun sunt organizate excursii în Santa Claus Village şi Santa Park. Tot atunci, fiecare hotel pregăteşte pentru toţi oaspeţii o cină finalndeză, iar Moşul vine în vizită cu cadouri pentru toţi copiii. Excursiile programate pentru 23 decembrie se reiau şi în ziua de Crăciun sau se poate opta pentru o cină în Snowland, restaurantul de gheaţă. Cina în Snowland are un preţ destul de piperat, circa 100  de euro de persoană.

Zeci de snowmobile cu motoarele turate la maximum îi vor aştepta pe turişti a doua zi de Crăciun. Fiecare snowmobil va fi ocupat de două persoane adulte, care vor conduce prin rotaţie. Copiii, vor fi îmbarcaţi într-o sanie specială trasă de snowmobile.

Pe 27 decembrie, cu 120 de euro pentru un adult şi 90 de euro pentru un copil, turiştii pot vizita cea mai nordică grădină zoologică din lume, Ranua Wildlife Park sau pot alege să asiste la spectacolul cinematografic Luminile Nordului. După prânz are loc îmbarcarea către Bucureşti.