Relaxarea măsurilor pe litoralul românesc a adus peste 10.000 de rezervări pentru această săptămână. Hotelierii și patronii de restaurante spun că nu vor majora tarifele, deşi au susţinut prin investiţii proprii costurile măsurilor de protecţie şi siguranţă pentru turişti.

În Mamaia, prețurile încep de la 200 lei/noapte la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus. Cele mai mici costuri sunt în Eforie. O cameră dublă costă 180 lei/noapte, cu mic dejun inclus. După cum transmite Antena3, prețurile apartamentelor pentru familii variază între 200-300 lei/noapte.

Și în sudul litoralului sunt prețuri foarte bune. O cameră la un hotel de patru stele costă cât una de trei stele în Mamaia. Spre sfârșitul săptămânii, hotelierii se așteaptă să primească mai mulți turiști. Acum litoralul este destul de liber.

Măsuri speciale de siguranţă pe plajă

Accesul pe plajele de pe litoralul Mării Negre se va face doar pe baza unei rezervări telefonice sau online, numărul de persoane fiind limitat, având în vedere că şezlongurile trebuie aşezate cu păstrarea distanţei de doi metri între ele, conform normelor publicate sâmbătă în Monitorul Oficial. Şezlongurile şi alte echipamente de pe plajă trebuie dezinfectate înainte de a fi folosite de alţi clienţi. Pe plajele neconcensionate, autorităţile locale sunt responsabile de evitarea aglomeraţiei.

Potrivit ordinului pentru aprobarea normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de operare a plajelor turistice, între şezlongurile de pe plajă trebuie păstrată o distanţă de doi metri, dacă acestea sunt utilizate de persoane care nu sunt din aceeaşi familie. De asemenea, administatorii plajelor trebuie să ia măsuri pentru a limita accesul în funcţie de locurile disponibile, pentru a se evita aglomeraţiile, să stabilească în mod clar culoare unidirecţionale, de intrare/ieşire, să limiteze numărul de angajaţi care intră în contact cu publicul. Accesul la plajă se va face după o rezervare, telefonică sau online.

Clienţii vor fi serviţi la locurile lor de pe plajă şi se recomandă servirea de produse ambalate individual, iar angajaţii operatorului economic trebuie să poarte măşti de protecţie. Totodată, zonele de lucru de pe plajă (scaunele sau turnurile salvamarilor) trebuie reamenajate, astfel încât aceştia să poată păstra distanţa de minim 1,5 metri între ei. Echipamentele de pe plajă (şezlonguri) vor fi dezinfectate după fiecare utilizare, înainte de a fi folosite de alţi clienţi. Totodată, trebuie asigurate substanţe dezinfectante pentru clienţi pe plajă şi la grupurile sanitare.

De asemenea, sunt interzise sporturile şi activităţile de agrement pe plaje în alte locuri decât cele amenajate, iar acolo se desfăşoară cu limitarea numărului de persoane care nu sunt din aceeaşi familie. În cazul plajelor neconcesionate, autorităţile locale sunt responsabile pentru măsurile de evitare a aglomeraţiei.