Potrivit informațiilor comunicate public de către autoritățile daneze, cetățenii care vin din România vor putea continua să călătorească în Danemarca doar în baza unui motiv întemeiat, potrivit listei stabilite de autoritățile daneze competente.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă utilizarea următorului link pentru informații în limba română privind lista de „motive întemeiate”.

Necesitatea unui test de coronavirus

Trebuie menționat că intrarea cetățenilor care vin din România și care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriul Danemarcei va fi permisă fără prezentarea unui test de coronavirus. În cazul în care aceștia prezintă simptome clare de infecție, precum tusea uscată sau febra, autoritățile daneze pot refuza intrarea.

De asemenea, cetățenilor români cu drept de ședere în Danemarca li se va recomanda ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România.

Intrarea în scop turistic este interzisă

De la aceeași dată, 1 august 2020, nu va mai fi permisă intrarea pe teritoriul Regatului Danemarcei în scop turistic cetățenilor care vin din România.

Cu privire la tranzit, autoritățile daneze au precizat că acesta va fi permis în următoarele condiții:

  • Deplasare în scop turistic într-o altă țară decât Danemarca; va fi solicitată dovada unei rezervări la o unitate de cazare din afara Danemarcei.
  • Deplasare într-o altă țară pentru unul dintre motivele prevăzute în lista de „motive întemeiate” indicată anterior.
  • Persoanelor cu simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc.) nu le va fi permisă tranzitarea teritoriului Danemarcei.

Informații suplimentare cu privire la noile măsuri sunt disponibile la următorul link (limba engleză): https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/travelling-in-or-out-of-denmark/entry-into-denmark .

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României la Copenhaga – 0045 27 35 55 37.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51908 , http://copenhaga.mae.ro/ și http://www.mae.ro/