Este vestea momentului pentru o anumită categorie de români. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că statul ar putea asigura testarea persoanelor nevaccinate în vederea obţinerii certificatului verde. Mai exact, el a avansat soluția oferirii unor vouchere cu valoare fixă, pe care nevaccinaţii să le poată folosi la medicul de familie sau la farmacie ori laboratoare de analize care să fie conectate la sistemul informatic naţional şi să poată genera în scurt timp certificatul verde.

Alexandru Rafila a vorbit pe marginea acestui document, spunând că nu vrea să mai comenteze absolut în niciun fel spusele fostului premier al României, Florin Cîțu.

„Dânsul are o opinie bazată pe cunoştinţele lui economice, eu le mai utilizez şi pe cele medicale”, arată ministrul Sănătății.

Aţi auzit propuneri de îmbunătăţire? Eu nu am auzit

Rafila a ținut să sublinieze că a auzit doar critici, nu şi propuneri de îmbunătăţire a proiectului pe care îl propune privind implementarea certificatului verde COVID după primul draft al proiectului.

„Aţi auzit propuneri de îmbunătăţire? Eu nu am auzit. Am auzit critici. Trebuie să învăţăm să şi construim, nu numai să distrugem, ar trebui să fie o filosofie generală în societatea românească. Şi atunci ne gândim la un mecanism foarte simplu şi care să fie accesibil inclusiv pentru medicul de familie: să generăm nişte vouchere cu o valoare fixă şi o persoană care doreşte să se testeze, indiferent, la medicul de familie, la un laborator, la o farmacie, nu are niciun fel de importanţă, poate să o facă, iar conectarea acestor furnizori de servicii de testare la sistemul informatic naţional, care în momentul de faţă este în curs de realizare, face posibilă obţinerea certificatului verde practic instantaneu”, a afirmat vineri seară, într-o emisiune la TVR, Alexandru Rafila.

Pe ce perioadă se vor da voucherele

Potrivit acestuia, nimeni nu şi-a propus să acorde nelimitat aceste teste. De aceea, spune el, se va ajunge, cel mai probabil, la o perioadă de 42-45 de zile în care testarea va fi asigurată. Mai mult, Rafila a susținut că asigurarea testării va schimba atitudinea oamenilor faţă de vaccinare.

„Lucrul ăsta, după părerea mea, va creşte încrederea în vaccinare şi va schimba filosofia dintr-o filosofie coercitivă, ameninţătoare permanent, într-o chestiune care trebuie să fie participativă şi convingătoare pentru cetăţeni. Mie nu-mi place chestiunea cu ameninţarea şi şantajul. Eu vă spun cum judec eu”, a adăugat Rafila.

El a comentat şi opinia fostului premier Florin Cîţu referitoare la oportunitatea ca statul să suporte testarea celor nevaccinaţi. Rafila a precizat că testarea este limitată în timp.

„Am făcut astăzi o declaraţie, cred că este suficient. Nu vreau să mai comentez absolut în niciun fel spusele fostului premier al României, chiar nu are niciun fel de rost să polemizăm. Dânsul are o opinie bazată pe cunoştinţele lui economice, eu le mai utilizez şi pe cele medicale, asta e situaţia”, a afirmat Rafila.