O reevaluare pozitiva a calificativelor economico-financiare si valutare s-ar putea traduce, la modul cel mai simplu, prin imprumuturi de pe pietele externe de capital la costuri mult mai scazute fata de anii anteriori. Ministerul Finantelor si-a propus ca in 2002 sa lanseze emisiuni de obligatiuni in valoare de aproape un miliard de dolari. Banii respectivi vor fi utilizati pentru sustinerea deficitului bugetar care este de 59.000 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, imprumuturi mai ieftine, inseamna automat o reducere a influentei negative pe care serviciul datoriei publice o are fata de bugetul de stat. Un prim efect ar fi ca banii economisiti ar urma sa fie indrumati spre alte domenii, care au nevoie de infuzii de capital.
Sharon Raj, analist pentru Romania al Fitch IBCA, a spus ca ratingurile acordate acestei tari de catre agentiile de evaluare vor avea perspective de imbunatatire, daca Guvernul continua procesul de reforma si duce la capat acordul cu FMI.
„In schimb, daca reformele stagneaza, avand in vedere volatilitatea pietelor internationale de capital, asistenta acordata Romaniei ar putea fi sistata”, a avertizat Sharon Raj.
Claudiu Lucaci, purtatorul de cuvant al Guvernului, a spus ca o posibilitate de reevaluare a ratingului de tara ar putea veni si din partea agentiei americane Moody’s, care „a apreciat rezultatele economice obtinute”.
Guvernul trebuie sa faca mai multa reforma
Un alt efect al imbunatatirii ratingului ar putea sa fie si cel asupra investitorilor straini. Analistul de la Fitch spune de altfel ca semnarea acordului cu FMI reprezinta „un semnal puternic dat investitorilor straini, in special in conditiile in care contextul economic global este nesigur”.
Sharon Raj considera ca, de aceasta data, exista semnale potrivit carora Guvernul se afla intr-o pozitie mai buna de a continua procesul de reforma, mai ales ca datoria externa a Romaniei nu este extrem de ridicata.
Nina Ramondelli, vicepresedintele agentiei Moody’s, avertiza, in luna septembrie, ca lipsa de adecvare a politicilor de reforma structurala „continua sa submineze sustenabilitatea performantelor macroeconomice, sa tempereze cresterea economica si, uneori, sa exercite presiuni asupra serviciului datoriei publice”. In plus, agentia americana credea ca Romania va continua sa fie favorabila la capitolul finante publice, in special pe fondul curbei ascendente pe care se afla atat deficitul de cont curent, cat si platile in contul datoriei publice.
Practic, toate agentiile de rating conditioneaza imbunatatirea „parerilor” despre Romania de finalizarea programelor cu FMI si Banca Mondiala. Motivatia este simpla si deriva din faptul ca un program cu FMI este un fel de grila standard, dupa care se ghideaza si Fitch IBCA sau Standard&Poor’s.
Pentru multi dintre romani, nu exista motive de bucurie. Asta in conditiile in care agentiile de rating vorbesc despre reducerea personalului bugetar sau despre restructurarea sau chiar lichidarea marilor intreprinderi.    

Calificativele acordate de principalele agentii de rating

    S&P    Moody’s    Fitch IBCA
Datoria pe termen lung in valuta    B*    B3    B    
Datoria pe termen scurt in valuta    B    B3    B    
Datoria in moneda nationala    B+/B    Caa1    B

*Din punctul de vedere al agentiilor de rating, calificativul B se traduce prin perspective pozitive pentru datoriile la care se adreseaza.