Anterior, Diana Popescu, director general al Trezoreriei statului, declara că vânzarea era programată a avea loc la finele anului. Potrivit analiştilor, decizia autorităţilor de a urgenta planurile privind accesarea pieţelor internaţionale a fost determinată de teama ca sentimentul investitorilor să nu se deterioreze după alegerile prezidenţiale de luna viitoare. ”Riscurile apărute de pe urma alegerilor i-au determinat să ia în considerare accelerare procedurilor”, a declarat Dumitru Dulgheru, analist la Erste.

În prezent, randamentul pentru eurobondurile româneşti cu maturitatea în luna aprilie 2024 se situează la 2,71%, în apropiere de minimul record de 2,66% înregistrat în urmă cu şapte săptămâni. ”Din punct de vedere al emitentului, acum este un moment foarte bun. Piaţa este în continuare într-o dispoziţie foarte optimistă”, a declarat Krzysztof Izdebski, manager la fondul mutual Union Investment TFI, cu active în valoare de 2,8 miliarde de dolari.

Peste jumătate dintre economiştii intervievaţi de Bloomberg au declarat că se aşteaptă ca preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, să anunţe în curând un program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale similar cu cel demarat de Rezerva federală americană şi Banca Angliei, în ideea de sprijini creşterea economică şi a contracara riscul de deflaţie în zona euro. (Sursa: Agerpres)