Liviu Voinea a adăugat că România vrea să vândă eurobonduri pe zece ani 'îndată ce va apărea o fereastră de oportunitate' în cadrul strategiei sale de a extinde maturitatea datoriei.

România a împrumutat marţi un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) şi un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%). Prin această emisiune, România s-a alăturat altor ţări din regiune precum Letonia şi Polonia, care au decis să profite de reducerea costului împrumuturilor înaintea următoarei reuniuni de politică monetară de la Rezerva Federală americană, reuniune la care ar urma să fie decisă reducerea stimulentelor monetare, o decizie care ar putea afecta apetitul investitorilor pentru obligaţiunile emise de statele emergente.

'Am terminat cu emisiunile de obligaţiuni în dolari pentru acest an însă vom reveni pe piaţă în prima jumătate a acestui an cu o emisiune de eurobonduri pe 10 ani', a declarat Voinea la conferinţa Euromoney de la Viena. 'În prezent, condiţiile de pe piaţă nu sunt la fel de favorabile cum erau anul trecut din punct de vedere al contextului internaţional, însă sarcina noastră este să reducem marja', a adăugat Voinea.

Ministrul delegat pentru Buget a precizat că banii strânşi marţi permit României să-şi finanţeze deficitul bugetar timp de şase luni, mai mult decât perioada de patru luni prevăzută în acordul convenit cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a Ministerului de Finanţe, în 2014 planurile de finanţare ale României prevăd împrumuturi externe în valoare de două miliarde de euro. 'Este posibil să depăşim acest plan pe baza condiţiilor de pe piaţă', a spus Liviu Voinea.

Executivul României a hotărât, la finalul anului trecut, suplimentarea sumei maxime care poate fi împrumutată de stat de pe pieţele internaţionale pe termen mediu, în cadrul programului 'Medium Term Notes', de la opt miliarde de euro la 15 miliarde de euro.