Contractorii principali ar fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Corp, a precizat Defense Security Cooperation Agency.

Statele Unite vor vinde României, ţară membră a NATO, pentru aproape patru miliarde de dolari, sisteme de apărare antirachetă Patriot, au anunţat marţi Pentagonul şi Departamentul de Stat, transmite pe acelaşi subiect şi AFP.

Ca pentru fiecare contract comercial de vânzare de arme de către Washington, Departamentul american de Stat este cel care a aprobat ‘vânzarea posibilă’ a unei serii de echipamente de apărare Patriot pentru un buget estimat la 3,9 miliarde dolari, precizează AFP.

Ministerul Apărării informează despre aceasta Congresul care poate, în teorie, să se opună în termen de 30 de zile.

Pe lângă suma foarte mare, anunţul este semnificativ căci priveşte o ţară europeană din fostul bloc sovietic pe care chiar preşedintele american, Donald Trump, a dat-o ca exemplu în iunie pentru eforturile sale vizând aducerea cheltuielilor de apărare la 2% din PIB, remarcă AFP.

Potrivit formulei consacrate în materie, adaugă AFP, ‘această propunere de vânzare consolidează politicile externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO’.

‘Această propunere de vânzare de sisteme Patriot va contribui la necesităţile României în termeni de autoapărare şi va răspunde obiectivelor NATO în materie de apărare’, subliniază Pentagonul şi Departamentul de Stat în comunicatul lor.

Fără a menţiona vreodată Moscova, Washingtonul apreciază că ‘România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea teritoriului său şi a descuraja orice ameninţare regională’.

Aceasta va permite de asemenea Bucureştiului ‘creşterea capacităţilor defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României’, mai arată AFP. AGERPRES