Românii nu vor fi afectați de reducerea consumului de gaze din UE

„Consumatorii români, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale.

România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023. Rezervele de gaze ale țării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru  1 august 2022. Menținând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie.

În plus, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale și profilul de consum al țării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecție a cetățenilor și economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022-2023”, scrie în mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a Guvernului României.

Comisia Europeană vrea să reducă consumul de gaze naturale din UE

Menționăm faptul că marți, 26 iulie 2022, secretarul de stat, Dan-Dragoș Drăgan, a participat la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, la Bruxelles, în contextul continuării discuțiilor la nivel european cu privire la securitatea aprovizionării cu gaz natural pentru iarna următoare.

Reducerea dependenței de importurile energetice din Rusia și pregătirea pentru iarna viitoare reprezintă obiectivele principale ale reuniunii extraordinare a miniștrilor din statele membre UE. Pentru a veni cu soluții constructive și adaptate actualului context geopolitic, Comisia Europeană a propus un plan care cuprinde măsuri coordonate de economisire a gazului natural, în vederea garantării securității aprovizionării cu gaze naturale a UE.

În marja Consiliului Energiei, miniștrii europeni au ajuns la un acord politic privind propunerea de Regulament al Consiliului privind acțiuni coordonate de reducere a consumului de gaze pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 la nivelul statelor membre UE prin măsuri menite să asigure un flux constant de gaze naturale către consumatorii protejați și industria critică.

Regulamentul presupune ca volumul de gaze consumat la data de 31 martie 2023 să fie cu 15% mai mic decât media volumului consumat în perioada similară din ultimii cinci ani pentru a ne asigura securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale în iarna 2022-2023, precum și un nivel adecvat de gaze naturale în depozite în trimestrul II al anului viitor.

Măsurile de economisire vor avea un caracter voluntar la nivelul statelor membre UE, Comisia Europeană furnizând un set de instrumente pe care țările europene le pot lua în calcul în funcție de specificitățile naționale. În măsura în care se materializează riscul întreruperii complete sau al reducerii a aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, prin decizie de implementare a CE, se va putea aproba intrarea în stare de alertă la nivelul UE, prin care se vor lua măsuri coordonate de reducere a consumului, până la atingerea unei scăderi în procent de 15%, scrie pe website-ul oficial al Guvernului de la București.