În această fază, RADIOCOM va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis în banda UHF (postul TVR 2). În prezent, se află în derulare licitația pentru achiziționarea unor echipamente noi.

În paralel, conform O.U.G. publicată în Monitorul Oficial (Partea I, Nr. 423/15.VI.2015), RADIOCOM va continua, cu caracter temporar, până la 31 decembrie 2016, emisia pe cale terestră a postului public de televiziune – TVR1 în format analogic, în banda de frecvență VHF, pentru a menține continuitatea informării întregii populații a României.

Proiectul de implementare a televiziunii digitale terestre în România, realizat de RADIOCOM, în urma adjudecării a 3 licenţe naţionale în banda UHF, este planificat a se desfășura astfel:

•    Pentru MUX1, realizarea unei reţele naţionale cu o acoperire de minim 90% din populaţie, cu emiţătoarele instalate, până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi “free to air” şi va conţine programe publice și comerciale. Această fază a proiectului va demara, în data de 17 iunie 2015, cu o etapă premergătoare.

•    Pentru MUX2 şi MUX4, se vor realiza două rețele naţionale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune.

Pachetul de programe transmis, “free to air”, în format DVB-T2, va ajunge la populaţie cu o calitate superioară faţă de transmisia analogică şi va putea fi recepţionat, astfel:
+    Direct cu televizorul, dacă are tuner DVB-T2 încorporat, şi antenă exterioară cu câștig de minim 10 dB, bine degajată, orientată spre emiţător şi prevăzută cu un cablu coaxial de bună calitate, cu pierderi cât mai mici;
+    Prin intermediul unui receptor extern digital DVB-T2 (set top box) conectat la televizorul clasic şi antenă exterioară cu caracteristicile de mai sus. Conectarea acestuia la televizor se va face prin intermediul ieşirilor analogice (RCA, SCART) sau digitale (HDMI).

Care sunt beneficiile trecerii la televiziunea digitală terestră

  •     Calitatea imaginii superioară transmisiei analogice.
  •     Se pot recepţiona mai multe canale de TV.
  •     Pot fi recepţionate canale în format High Definition.
  •     Sunetul poate conţine mai multe canale.
  •     Recepţionarea  mai multor servicii: radio, teletext, EPG, servicii interactive (jocuri).
  •     Protecţia minorilor asupra programelor vizionate (Control parental).


Te-ar putea interesa și: