Azi a avut loc Energy Strategy Summit la care a participat și CEO al OMV Petrom, Christina Verchere. Aceasta este de părere că gazele naturale din Marea Neagră sunt o oportunitate pentru România. Totuși, riscăm să dăm cu piciorul acestei oprtunități din cauză că proiectul este blocat politic.

„Trebuie să fim conştienţi că aceasta este o oportunitate extraordinară pentru România, dar că nu va rămâne aşa pentru totdeauna. Şi, în condiţiile în care tranziţia energetică este din ce în ce mai aproape, în contextul valorificării preţului la gazele naturale, trebuie să ne dăm seama că vine un moment când acest lucru este cel mai valoros lucru pentru România şi pentru statul român”, a spus reprezentantul companiei energetice.

Se vrea combaterea schimbărilor climatice

„Vedem însă probleme în ceea ce priveşte stocurile, există o ofertă în exces de energie în lume, atât în ceea ce priveşte combustibilii fosili, cât şi energia regenerabilă. Şi există concurenţă în piaţă. De aceea, România are nevoie să fie competitivă.

Aşadar, acesta este motivul declaraţiei noastre, care a fost foarte bine gândită. Acest lucru nu durează pentru totdeauna, trebuie să acţionăm. Şi consider că proiectul s-a blocat în sistemul politic”, a adăugat Verchere.

Se dorește ca legea offshore să fie modificată

„Dacă nu, importurile de gaze ale României ar putea ajunge la 40% în anul 2030”, a avertizat şefa OMV Petrom.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat în repetate rânduri, încă de toamna trecută, de la preluarea mandatului, că legislaţia din sectorul petrolier offshore va trebui aprobată în Parlament prin consens politic, iar Guvernul nu va avea nicio iniţiativă în acest sens.