În cadrul întâlnirilor de la Bucureşti, Bogdan Pandelică, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului şi Magzum Maratovich Mirzagaliev, viceministrul energiei din Republica Kazahkstan, au subliniat importanţa convorbirilor bilaterale la nivel înalt şi a fost exprimată dorinţa comună de dezvoltare şi diversificare a relaţiilor economice şi comerciale între cele două ţări, informează, vineri, MECT.

Cei doi demnitari au apreciat cursul ascendent al comerţului bilateral, amintindu-se creşterea cu 60% a exportului românesc în Republica Kazahstan în anul 2014. Identificarea de soluţii pentru diminuarea deficitului comercial existent a constituit un element important in dialogul dintre cei doi demnitari. În context, s-a reiterat necesitatea impulsionării mediilor de afaceri din cele două ţări pentru întâlniri periodice.

În anul 2014, România a exportat în Kazahstan mărfuri în valoare de 84,3 milioane dolari, în creştere cu 60,4% faţă de anul anterior. În aceeaşi perioadă, Kazahstanul a exportat în România mărfuri în valoare de peste 3,079 miliarde dolari. Exporturile kazahe au crescut cu 29,4% faţă de anul 2013, ceea ce a condus şi la creşterea pe ansamblu a volumului total al schimburilor comerciale bilaterale cu 30%.

Potrivit MECT, balanţa comercială se menţine deficitară la valoarea de 2,995 miliarde dolari. Deşi importurile din Kazahstan sunt semnificative ca volum, ele sunt reprezentate de ţiţei, resursa energetică strategică atât din perspectiva diversificării surselor, cât şi a siguranţei aprovizionării pe termen lung. Partea română este interesată în diminuarea deficitului comercial, prin creşterea livrărilor de mărfuri pe piaţa kazahă.AGERPRES