România şi Italia, singurele două ţări din UE care au accesat partea de împrumuturi din Facilitatea de Recuperare şi Rezilienţă a UE

Florin Jianu a punctat că este vorba despre „o problemă fundamentală” deoarece toate celelalte țări ale Uniunii Europene „au spus că nu vor partea de împrumuturi”.

„Aici e o problemă fundamentală, de gândire: din cunoştinţele mele, majoritatea ţărilor, în afară de România şi Italia – nu ştiu dacă mai e şi altă ţară – majoritatea ţărilor cer numai partea de granturi. Toate celelalte ţări, 25 de ţări ale Uniunii Europene, au spus că nu vor partea de împrumuturi. De ce? Pentru că la momentul de faţă nu ştim cum vor evolua lucrurile, nu ştim cum evoluează economia. Numai România şi Italia – care a cerut 222 de miliarde din PNRR – au cerut şi acest capitol de împrumuturi”, a declarat Florin Jianu.

Povara transferată pe mediul privat

De asemenea, acesta a subliniat că nu este „ acceptabil ca întreaga povară să o transferi pe mediul privat şi să spui că spre mediul privat vor merge eminamente împrumuturi, dobânzi subvenţionate şi aşa mai departe”.

„Dacă tot ceri acest capitol de împrumuturi, nu e acceptabil ca întreaga povară să o transferi pe mediul privat şi să spui că spre mediul privat vor merge eminamente împrumuturi, dobânzi subvenţionate şi aşa mai departe, deci fonduri rambursabile, şi să duci fondurile nerambursabile în zona publică, în zona de stat. Că nu creezi valoare adăugată acolo: acolo banii se vor duce pe nişte tipuri de reforme, asistenţă tehnică şi aşa mai departe, ori în zona privată aveai nevoie de această capitalizare a firmelor, care nu se face mărind gradul de îndatorare, se face punând acolo în parte granturi”, a completat acesta.

Prognoza realizată de Florin Jianu

Totodată, Florin Jianu a estimat că sectorul public nu va fi capabil să absoarbă banii alocaţi prin PNRR.

„Fac o prognoză: ştiţi ce se va întâmpla cu PNRR? Ce s-a întâmplat cu toate programele operaţionale: la sfârşit se vor uita cum să dea bani către mediul privat, pentru că mediul public n-a fost în stare să absoarbă acei bani. De ce nu ne asumăm la un moment dat că începem cu mediul privat, nu terminăm cu mediul privat. Aţi văzut, pe POR, pe toate programele operaţionale s-a întâmplat exact la fel: au văzut că în mediul public nu reuşesc să cheltuiască banii şi au transferat o grămadă de bani proiectelor din mediul privat, aplicaţiilor din POR sau din alte programe. De ce nu facem de la început chestiunea asta?”, a conchis președintel CNIPMMR.