Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 46 la sută din media Uniunii Europene, în creştere cu un procent faţă de estimările preliminare publicate în luna iunie. România ocupă în continuare penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat în PPS a fost de 44 la sută din media UE.

Comparativ, în 2008, PIB/locuitor exprimat la paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 47 la sută din media UE, iar în Bulgaria la 44 la sută din media UE.

Şi în 2009 cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost de peste două ori şi jumătate mai mare (271 la sută) faţă de media din UE, în scădere faţă de 280 la sută în 2008. Urmează Olanda, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost cu 30% mai mare (131%) faţă de media din UE, în scădere faţă de 134% în 2008.

În Irlanda, Austria şi Danemarca, PIB/locuitor exprimat în PPS a fost între 20 şi 30% mai mare comparativ cu media din UE, în timp ce în Suedia, Germania, Belgia şi Marea Britanie PIB/locuitor exprimat în PPS a fost anul trecut între 10 şi 20% mai mare comparativ cu media din UE. Franţa, Italia şi Spania au înregistrat în 2009 un PIB/locuitor exprimat în PPS între 0 şi 10% mai mare comparativ cu media din UE.

Imediat sub media din UE se situează Grecia şi Cipru (0-10% sub media din UE), iar Cehia, Portugalia, Malta şi Slovacia au avut în 2009 un PIB/locuitor exprimat în PPS mai mic cu 10 până la 30% faţă de media din UE. Ungaria, Estonia, Polonia, Lituania şi Letonia au înregistrat în 2009 un PIB/locuitor exprimat în PPS a fost între 30 şi 50% mai mic faţă de media UE. Pe ultimele locuri se situează România şi Bulgaria.
SURSA: Agerpres