Ministerul Finanţelor Publice ar urma să vândă obligaţiuni pe trei ani în valoare de 150 milioane de euro pe piaţa locală, potrivi unui calendar publicat de Bloomberg. Randamentul mediu ar putea să scadă până undeva între 3,15 şi 3,25 procente, cel mai scăzut nivel pentru obligaţiunile de acest tip, consideră analiştii de la Erste Group Bank AG şi Piraeus Bank Romania SA. Comparativ, la vânzarea de obligaţiuni care a avut loc în data de 16 noiembrie, randamentul mediu a fost de 3,4 procente.

"Ne aşteptăm ca guvernul să împrumute o sumă semnificativ mai mare decât valoarea nominală, plătind un randament de aproximativ 3,25 procente", a declarat analistul Piraeus Camil Apostol.

"Ne aşteptăm la o cerere solidă, iar Ministerul Finanţelor Publice va accepta randamente de 3,15 procente", au declarat traderii de la Erste.

România are de gând să emită eurobonduri în fiecare trimestru al acestui an în condiţiile în care are de rambursat obligaţiuni în valoare de 1,76 miliarde de euro care ajung la maturitate în acest an.

În 2012, România a obţinut 750 milioane de euro din vânzarea unor eurobonduri cu scadenţa în 2018, la un randament de 5,1%. De asemenea, a împrumutat 2,25 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în dolari.
Sursa: Agerpres