România este rușinea Europei atunci când vine vorba de infrastructură, dar nici nu vrea parcă să avanseze. Pe autostrada promisiunilor, A3, Bucureşti – Borş, autorităţile taie âpanglică după panglica pe cioturi de câţiva kilometri, dar tronsoanele cu adevărat importante se lasă așteptate.

Porţiunea aflată în lucru, în Bihor, la care a început turnarea primului strat de asfalt, s-a întâlnit cu autostrada maghiară, la aceeaşi cotă. Cea mai mare parte a traseului, între Braşov şi Borş, este doar în stadiu de planificare.
La graniţa de vest a ţării, constructorii români s-au ”înfrăţit” cu cei maghiari. “Sunt cu un picior în Ungaria şi cu unul în România. Şi colegii noştri maghiari. Toarnă primul strat de asfalt, stratul de bază şi, până acuma, ne-am unit, ca să zic aşa.”, spune un muncitor, conform ProTV.

Secţiunea Biharia – Borş, este una dintre puţinele porţiuni din autostrada A3 care se afla în grafic. S-a turnat primul strat de asfalt pe aproape doi kilometri din cei 5,3 ai tronsonului. “Aşa arata şantierul la începutul lunii iulie, deci acum 4 luni, exact în zona în care suntem noi acum.”, anunță constructorul.

Pe partea maghiară, construcţia la autostrada M4, cu care A3 va face joncţiunea, se apropie de final. “Am pornit dinspre România spre Ungaria, colegii noştri din Ungaria. Şi ei sunt cam în aceeaşi situaţie ca şi noi. Ştim că termenul lor de finalizare este la sfârşitul lunii iulie anul viitor. Sigur, ei au un sector mult mai lung decât al nostru, 26 de kilometri.”, anunță Marian Dușescu, reprezentantul antreprenorului.

Autostrada A3 – numită şi Autostrada Transilvania pe porţiunea Brașov-Bor, face legătura dintre Bucureşti şi ieşirea spre Ungaria prin Borş.
Tronsonul Brașov-Târgu Mureş a fost scos din planurile autostrăzii, fiind înlocuit de autostrada A10 Sebeș-Turda aflată în execuţie. Din păcate, doar o treime din autostrada de 438 de kilometri este dată în folosință. O parte foarte importantă din Autostrada Transilvania, prin munţi, între Comarnic şi Braşov, nu este nici măcar atribuită. A ajuns la al patrulea eşec ruşinos.