Medicul chirurg Paul Ichim a vorbit despre situația din spitalele din România. Acesta susține că pacienții infectați cu noul coronavirus care mai au și alte comorbidități sunt cei mai afectați.

Totodată, medicul susține că ce se întâmplă în prezent este mult mai grav decât valul trei al pandemiei de coronavirus. O altă problemă o reprezintă pacienții cu boli oncologice care nu ajung să fie diagnosticați la timp și monitorizați, venind la spital de abia în situații disperate, când medicii nu mai știu ce să facă pentru a-i putea ajuta.

„Lucrez în spital la patul bolnavului, ştiu ce se întâmplă în UPU (destul de bine), ştiu ce-i prin containerele de la poartă, prin Secţia de Covid de la etajul 1, prin Terapia Intensivă Covid, câţi mor. Atenţionez că nu-i de glumă, că-i mai rău ca în primele 3 valuri. (…)

Din cauza dihaniei ăsteia, mulţi bolnavi cu afecţiuni oncologice n-a fost depistaţi la timp, sau urmăriţi adecvat. Aceştia vin acum în situaţii incredibile, disperate, la care ne batem capul cum putem să-i ajutăm. Nu există zi să nu descoperim şi să avem astfel de cazuri. Chestia asta reprezintă un stres ce se acumulează chiar pe corpul medical, nu poţi fi insensibil la suferinţă oamenilor, mai ales că ei stau doar cu noi, nu beneficiază de asistenţă familiei ce nu poate intra la vizită”, a scris medicul pe Facebook.

Familiile se descarcă pe medici 

El a mai adăugat că toată disperarea familiei se reprimă pe cadrele medicale, care nu mai au timp nici măcar să își ia concediu datorită stresului și muncii la care trebuie să facă față.

”Fiecare are istoria lui, problemele lui familiale, disperarea lui şi toate sunt descărcate la noi. (…)Cam asta-i realitatea pe care o trăim zilnic, de aceea tot strigăm să organizăm şi altfel, că nu există doar Covid, că restul bolilor fac ravagii, nu şi-au luat concediu” , a scris pe Facebook dr. Paul Ichim, chirurg la Spitalul Judeţean Galaţi.

În acest context, medicul lansează un apel disperat către populație, pe care o încurajează să se vaccineze pentru a reveni la normalitate. El susține că deși unii sunt sceptici când vine vorba despre pandemia de coronavirus, virusul există și face victime, iar persoanele deja vaccinate se gândesc la cei din jurul lor, apropiindu-se de o viață normală.

„Cred că fiecare dintre scepticii epidemiei, ar trebui să se gândească că într-un fel îşi aduce contribuţia parţial, la dramele acestea pe care le-am numit colaterale, la cei care mor din ce în ce mai mulţi. Afară oamenii s-au vaccinat, au revenit la normal, la o asistenţă medical echilibrată adresată tuturor. În concluzie, vaccinaţi-vă , răspundeţi pentru voi, dar şi pentru cei din jur, nu fiţi egoişti. Nu mai credeţi toate prostiile spuse de exaltaţi iresponsabili”, a mai scris medicul.