„Atunci când discutăm despre hidrogen ca sursă alternativă de energie, toată lumea este la început de drum şi îşi pune întrebarea încotro se vor îndrepta lucrurile şi cum vor evolua, mai ales activitatea de cercetare, pentru ca rezultatele din acest domeniu să poată fi valorificate în piaţă.

De aceea, activitatea de cercetare în domeniul hidrogenului ca sursă alternativă de energie este deosebit de importantă. Împreună cu domnul director general al Institutului Naţional pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, Mihai Varlam, cu care am iniţiat două acţiuni, astfel încât să modificăm Programul Operaţional Competitivitate şi să dezvoltăm primul proiect aplicat în domeniul hidrogenului.

Acest proiect l-am intitulat „Soluţie tehnologică de furnizare energie termică pentru comunităţi rurale pe bază de hidrogen”. Chiar ieri (luni, 25 mai 2020, n.r.) am avut o videoconferinţă cu domnul director general şi cu echipa domniei sale şi ne dorim tare mult ca acest proiect să prindă contur şi să vedem care sunt primele rezultate ale cercetării, fiind un domeniu de mare complexitate şi cu o serie de probleme care trebuie rezolvate”, a afirmat Marcel Boloş.

Finanțarea ar putea fi realizată prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă

„A doua acţiune este mai complexă şi face parte dintr-un proiect mai mare, pe care încercăm să-l dezvoltăm, de asemenea, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, astfel încât hidrogenul şi toate formele sale de utilizare pentru piaţă să fie lucruri palpabile.

Acest proiect, la care ţinem foarte mult ca minister al Fondurilor Europene, încercăm să-l finanţăm prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă. Sperăm să putem ajunge la momentul în care am convins Comisia (Europeană, n.r.) şi se deschide drumul către cercetarea mai complexă şi mai ambiţioasă în privinţa rezultatelor pe care le putem obţine de pe urma utilizării hidrogenului în economie”, a susţinut oficialul.

Hidrogenul poate fi soluția pentru a obține energie termică

„Discutăm de optimizarea de costuri, o problemă destul de reală şi care ridică numeroase semne de întrebare, dar pe care sper ca Institutul să le poată rezolva şi să putem ajunge la acel moment în care să afirmăm că hidrogenul poate fi soluţia pentru a obţine energia termică pentru încălzirea populaţiei sau pentru alte forme de valorificare. Aceasta este şi o politică la nivel european, susţinută, şi pentru care se pare că vor fi alocate resurse de finanţare pe viitor”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.