Pe o scala valorica de la unu la zece, administratia romaneasa are nota trei la corectitudine, mai releva raportul facut public de Transparency International, o importanta organizatie internationala anticoruptie. Realizat pe un esantion de 779 oameni de afaceri straini, sondajul pune in evidenta imaginea Romaniei, asa cum este perceputa in exterior. Concluzia este sumbra. In vreme ce Taiwan si Malayesia se apropie, ca indice al mitei, de tari ale Europei Occidentale (Belgia, de pilda), Romania este privita ca un paradis al coruptiei.
Veniti din state unde mita are o zona extrem de redusa de aplicare, investitorii danezi, finlandezi, suedezi, canadieni se izbesc, ajunsi in Romania, de practica spagii generalizate la orice nivel. Nu e de mirare ca volumul investitiilor straine a scazut la mai putin de o treime in decurs de cinci ani: 256 milioane dolari a atras Romania anul trecut, fata de 896 milioane dolari in 1994.
Neclaritatile legislative, birocratia se numara printre principalele cauze. Reglementarile par special facute pentru a lasa portite, care sa aduca bani grei in buzunarele persoanelor plasate in functii importante. Este bine cunoscut faptul ca, pentru o simpla autorizatie, dosarul, cat de bine ar fi intocmit, este cu siguranta incomplet, daca lipseste cadoul. Creditele acordate pe ochi (bani) frumosi au dus sistemul bancar la un pas de prabusire. Prevederi legislative precise sfarsesc dramatic in formulari de genul „alte avize”, „daca institutia publica indrituita nu hotaraste altfel”; sunt goluri special create pentru a umple buzunarul functionarului statului.
„Salariile scazute ale functionarului public genereaza coruptie”, sustine Peter Eigen, presedintele Transparency International. In cazul tarilor sarace, se creeaza un cerc vicios. Cu cat o economie este mai vlaguita, cu atat isi finanteaza mai prost sectorul public. Castigand adesea sub salariul mediu pe economie, functionarul intinde mana si cere. Lipsa de bani genereaza mita, pe de alta parte, mita genereaza bani negri.
Paradoxul este ca in acest joc se prind mai ales bogatii, de o parte sau alta a baricadei. „Luarea de mita este determinata adesea de lacomie, si nu de nevoi. Pe plan mondial, cei mai bogati sunt si cei mai corupti”, concluzioneaza presedintele Transparency International.
Nimeni nu spune ca romanii au inventat mita. Din toate timpurile, oamenii au cumparat alti oameni cu bani, cu informatii sau prin santaj. Marile afaceri nu se cladesc cu mainile curate. In lume, sectoare precum lucrarile publice si constructiile, industria armamentului si a apararii, industria energetica sunt in top ca generatoare de coruptie. In Romania, problema nu este existenta mitei, ci faptul ca, daca nu este sustinuta murdar, orice initiativa piere din start.