România pierde miliarde! Cunoscutul economist Adrian Câciu atrage atenția că Guvernul de la București a pierdut 4 miliarde de euro din fondurile europene încă înaintea adoptării Planului Național de Redresare și Reziliență.

Cauza este falsificarea rezultatelor statistice și prezentarea la Bruxelles a unei viziuni multe prea optimiste, susține el.

România pierde miliarde! ”Guvernanții nu știu să explice”

”Cum a pierdut România peste 4 miliarde de euro pentru că Guvernul a ales lauda și fantasticul ratând oportunitățile puse la dispozitie de Europa?

Nici nu ne-am apucat de Planul National de Redresare și Reziliență că am si pierdut peste 1 miliard de euro din alocare.

Asta după ce am mai pierdut cam 3 miliarde euro anul trecut din alocarea estimată inițial.

Dacă va aduceți aminte, dupa Consiliul European din iulie 2020, Presedintele României ne-a anunțat că vom lua 33,5 miliarde euro prin Planul National de Redresare si Reziliență.

În octombrie 2020, domnul Boloș ne-a anunțat ca vom lua doar 30,5 miliarde euro.

Mulți s-au întrebat unde au dispărut cele 3 miliarde euro diferență. Guvernanții nu au explicat pentru ca nici acum nu stiu sa explice.

Va spun eu: din prezentarea unor date foarte optimiste cu privire la rata șomajului si PIB.

Din rata șomajului am pierdut cam 3 mld euro.”, a scris marți Adrian Câciu pe Facebook.

România poate accesa bani mai puțini

”Sa revin:

Ei bine, alocarea de fonduri este clară:

Imprumuturile pe care un stat membru le poate accesa prin PNRR nu pot depăși 6,8% din Venitul National Brut pe anul 2019 (nu din PIB, atenție).

Pentru că s-a tot coafat VNB pe anul 2019 si PIB aferent cu rezultate provizorii(PIB definitiv 2019 se va publica de abia in octombrie 2021??!!), pe datele semidefinitive avem o alocare de 14,9 miliarde euro împrumuturi (față de 16,8 estimate initial).

Pe granturi, metodologia europeana are o variabila de 30% care tine cont de scaderea PIB 2020 si respectiv rezultatul integrat PIB 2020-2021.

Nu va fac calculul ca e tehnic, va dau rezultatul.

Rezultatul este de 14,2 miliarde euro granturi(fata de 16,5 miliarde euro estimare inițială).

Pentru ca se ia in considerare o contracție de doar 3,9% a PIB 2020 prezentata de INS față de calculul inițial care era bazat pe o contracție economică de 6%.

Deci, România va putea accesa doar 29,1 miliarde euro (granturi si împrumuturi) și nu 30,5 miliarde euro.”, a explicat economistul.

”Mi-e jenă de jena lor”

”România a pierdut astfel peste 4 miliarde euro doar pentru ca ne place sa credem ca economia a căzut mai puțin.

Ăsta e efectul când coafezi datele statistice. Pierzi bani europeni.

Si nu, nici nu ma obosesc sa va povestesc despre ce conține comunicatul INS privind PIB trim IV provizoriu publicat azi.

Mi-e jenă de jena lor, eu așa ceva nu am mai văzut.

Dar sa reținem că trimestru la trimestru cresterea economica a fost ajustată cu 0,5 puncte procentuale (imens) scăzând la 4,8% de la 5,3% cat a fost comunicata anterior.

De vis cum pe nominal, trimestrul IV 2020 este mai mare cu 10 miliarde lei decat trimestrul IV 2019. Or fi venit cu bani de acasă.

Ma rog, ideea este ca atunci când ne dăm mari cu rezultatele statistice, pierdem bani. Bani europeni. Mulți bani europeni.

Mulțumesc!”, a mai arătat Adrian Câciu.