Ascunde Guvernul României realitatea economică din țara noastră? Și care ar fi motivul pentru care ar face așa ceva.

Economistul Cristian Socol a publicat luni o situație pe Facebook din care rezultă că cea mai mare diferență, în cazul țărilor europene, între prognoza guvernelor naționale și cea a Comisiei Europene, privind evoluția economiei în 2020, este consemnată în dreptul țării noastre.

”Cine ascunde realitatea?”

”În cazul cărei țări credeți că există cea mai mare diferență între prognoza Guvernului (din Programul de Convergență / Stabilitate trimis Comisiei Europene) și cea a Comisiei Europene privind căderea economică din 2020?

Ați ghicit – România. După noi, Ungaria”, a scris Cristian Socol pe internet.

”România are cea mai optimistă prognoză guvernamentală privind evoluția PIB real în anul 2020.

Romania: prognoză CE -6,0%; prognoza Guvern -1,9%.
Slovacia: prognoză CE -6,7%; prognoza Guvern -7,2%.
Polonia: prognoză CE -4,3%; prognoza Guvern -3,4%.
Lituania: prognoză CE -7,9%; prognoza Guvern -7,3%.
Letonia: prognoză CE -7,0%; prognoza Guvern -7,0%.
Ungaria: prognoză CE -7,0%; prognoza Guvern -3,0%.
Cehia: prognoză CE -6,2%; prognoza Guvern -5,6%.

De ce oare? Cine ascunde realitatea?”, întreabă economistul.

Optimism inexplicabil

Cu toate acestea, Guvernul afișează un optimism inexplicabil cu privire la evoluția economiei naționale în 2020.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, s-a grăbit să declare că România va avea o criză economică pe termen scurt, cu o evoluție în V.

Ca urmare a programelor de revenire și a măsurilor adoptate de Guvern și BNR, vom avea în 2020 o contracție economică de doar 1,9% și un deficit comercial de 6,7% din PIB, susține Florin Cîțu.

Prăbușire istorică în zona euro

Iar numărul șomerilor înregistrați în 2020 va fi doar cu 37.000 mai mare decât anul trecut, susțin prognozele guvernamentale.

De cealaltă parte, Eurostatul a anunțat deja cea mai mare contracției a economiei din zona euro, minus 3,8% în primul trimestru din 2020, raportat la ultimele trei luni din 2019. Aceasta este cea mai mare prăbușire consemnată vreodată pentru economia zonei euro, mai mare chiar și decât cea înregistrată în timpul crizei financiare din 2009.

Iar specialiștii în economie sunt de acord că dezastrul abia de acum încolo urmează, în condițiile în care pandemia de coronavirus a fost prinsă în statistici până acum doar cu câteva săptămâni din luna martie.