"Recuperarea economică în România va avansa la un model mai sustenabil în următorii ani, pe măsură ce ţara va depinde mai puţin pe exporturi pentru a sprijini creşterea", se arată într-o analiză a al firmei de cercetare de piaţă Business Monitor International BMI, citată Emerging Europe Monitor, publicaţie lunară parte a BMI.

Produl intern brut al României a avansat în trimestrul al treilea cu 3,2% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

"Cifrele au fost cu mult peste estimările din piaţă şi vin în sprijinul deciziei noastre de a rămâne relativ optimişti în privinţa evoluţiei economice, în ciuda unei creşteri excepţional de slabe pentru cel de-al doilea trimestru, de 1%" , notează analiştii BMI.

Business Monitor International estimează o creştere economică în România de 3,4% anul viitor şi de 3,6% în 2016.

"Asta sugerează că România ar trebui să depăşească cele mai multe ţări din Europa emergentă în următorii ani", potrivit raportului.

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere economică de 2,5% pentru anul viitor, potrivit datelor cuprinse în prognoza de toamnă. Cifra este apropriată de estimările avansate de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional, de 2,4% respectiv 2,5%, dar sub prognoza de creştere anticipată de Banca Mondială în iunie, de 3,2%.