Întrebată astăzi de jurnalişti cum ar putea fi schimbată această situaţie, Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a declarat că datele din raport sunt din 2016 şi că anul trecut s-au făcut paşi importanţi.

“În 2017, deja s-au făcut foarte mulţi paşi, în primul rând, cu sistemul de salarizare a personalului medical şi, prin urmare, s-au depus mult mai puţine dosare la Ministerul Sănătăţii de către medici pentru a putea pleca în străinătate. Deci, paşi importanţi s-au făcut. Este ruşinos să fii într-un clasament pe ultimul loc. Nu poţi să comentezi când eşti pe ultimul loc, dar nu cred că ne merităm, chiar nu ne merităm acel ultim loc.”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sorina Pintea a mai spus, cu prilejul lansării campaniei de Ziua Internaţională a Bolilor Rare, că o creştere a numărului de centre de referinţă în tratarea acestor maladii este o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii.

În prezent, există 12 astfel de centre în România, însă nu există niciun registru naţional de boli rare şi nici ghiduri clinice în acest domeniu – ne-a transmis reporterul nostru Marilena Frâncu.