România se plasează pe poziţia a 11-a în Uniunea Europeană (UE) din punct de vedere al creşterii comenzilor noi pentru industrie din luna mai, de 22,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, ritm superior avansului mediu din blocul comunitar, de 20,1%, potrivit datelor Eurostat.

Pentru România, mai reprezintă a cincea lună consecutivă cu evoluţie pozitivă anualizată a comenzilor noi pentru industrie.

Din cele 22 de state pentru care Eurostat a prezentat date, comenzile noi pentru industrie au scăzut în luna mai, în ritm anual, doar în Grecia şi Danemarca (1% în cazul ambelor ţări). Celelalte state au înregistrat creşteri ale indicatorului, cele mai accentuate fiind obeservate la Letonia (69%), Estonia (44,1%) şi Ungaria (40,6%).

Comparativ cu luna aprilie, comenzile noi pentru industrie au urcat, în cazul României, cu 1,6% în termeni ajustaţi sezonier, avansul mediu la nivelul UE fiind de 2,7%. În funcţie de evoluţia lunară a indicatorului, şapte state au consemnat scăderi, restul înregistrând creşteri. Cel mai rapid avans s-a observat la Danemarca (13,4%), iar cea mai mare scădere la Grecia şi Olanda (6,1%).

În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii ale Europei, comenzile noi pentru industrie din luna mai au crescut cu 22,7% în ritm anual şi cu 3,8% faţă de aprilie.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat la începutul lunii iulie că în mai comenzile noi din industrie, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), au crescut în termeni nominali cu 4,4%, faţă de luna precedentă şi cu 22,5% în raport cu luna corespunzătoare din anul anterior.

SURSA: Mediafax