"Nu intenţionăm să emitem alte obligaţiuni în valută anul acesta. În prezent înregistrăm excedent bugetar", a declarat joi Ştefan Nanu.

Urmând exemplul Poloniei şi Lituaniei, care au accesat pieţele internaţionale de obligaţiuni, România vrea să profite de creşterea apetitului pentru obligaţiuni emise de statele emergente şi a reuşit săptămâna aceasta să strângă aproximativ două miliarde de euro de pe pieţele internaţionale.

Chiar dacă randamentele pentru obligaţiuni au scăzut, după ce în iunie au atins valori ridicate din cauza tensiunilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali, Guvernul de la Bucureşti a decis să vândă obligaţiuni fără a beneficia de plasa de siguranţă oferită de un acord cu Fondul Monetar Internaţional, o premieră după 2009.

Anul trecut, România s-a împrumutat de pe pieţele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani.

România beneficiază de un rating Baa3 din partea Moody's şi de un calificativ BBB minus de la Standard & Poor's şi Fitch. AGERPRES