Vreme extremă în România: ploi torențiale, vijelii și o scădere bruscă a temperaturilor. Detalii de la directorul ANM

România se confruntă din nou cu fenomene meteo extreme. Ploile torențiale, vijeliile și scăderea bruscă a temperaturilor vor caracteriza vremea din următoarele zile, avertizează specialiștii ANM.

Potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor țării, iar temperaturile vor scădea cu până la 10 grade Celsius față de valorile din ultimele zile.

Elena Mateescu, directorul Administrației de Meteorologie, a explicat la România TV că instabilitatea atmosferică va continua, cu ploi și vijelii care vor debuta în vestul țării și se vor extinde ulterior către celelalte regiuni.

Aceasta a precizat că există o probabilitate ca vântul să atingă viteze de peste 70 km/h, iar din punct de vedere termic, în Capitală se vor înregistra temperaturi între 24 și 26 de grade Celsius, chiar dacă și aici sunt așteptate ploi.

„Vorbim de o vreme în general instabilă, la început în partea de vest, apoi în restul țării. Vorbim de ploi și vijelii, pentru că există o probabilitate ca vântul să atingă peste 70 km/h. Din punct de vedere termic, în Capitală vor fi 24-26 de grade”, a indicat Elena Mateescu.

Mateescu a mai adăugat că temperaturile vor continua să crească ușor mâine și poimâine, dar vor intra din nou într-un proces de scădere sâmbătă și duminică. Astfel, începutul săptămânii viitoare va aduce o vreme considerabil mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului.

Aceasta a atras atenția că fenomenele de instabilitate atmosferică vor rămâne accentuate până luni seara, interval în care informarea meteorologică în vigoare vizează cantități importante de precipitații, între 50 și 70 l/mp, precum și o răcire accentuată a vremii.

Duminică, spre exemplu, sunt prognozate temperaturi cuprinse între 12 și 20 de grade Celsius, cu aproximativ 10 grade mai puțin decât valorile înregistrate recent.

În plus, șefa ANM a subliniat că ploile vor continua și în cursul săptămânii viitoare, iar cantitățile mari de apă căzute într-un interval scurt, în aceleași zone, pot genera riscuri hidrologice, motiv pentru care Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis deja alerte de cod galben și portocaliu de inundații.

La ce să ne așteptăm pentru luna iunie?

Și meteorologul ANM Meda Andrei a confirmat, la Digi24, că ploile vor continua atât astăzi, cât și pe parcursul întregii săptămâni viitoare. Aceasta a menționat că vor exista momente în care aria ploilor se va deplasa temporar dinspre est către vest, apoi va reveni în est.

În ceea ce privește temperaturile, Meda Andrei a explicat că acestea vor rămâne foarte scăzute, caracterizând o vreme deosebit de rece, cu maxime ce vor varia de la 11°C în Moldova până la 20°C în sud-estul Olteniei și Dobrogea. Deși se așteaptă o ușoară creștere a temperaturilor în vestul țării în următoarele zile, valorile din est și sud-est vor rămâne mult sub media climatologică a perioadei.

Pentru luna iunie, prognozele indică posibilitatea ca temperaturile să fie ușor mai ridicate decât normalul climatologic, în timp ce cantitățile de precipitații ar putea fi puțin mai reduse decât media lunară obișnuită.

„Va ploua și astăzi și pe tot parcursul săptămânii viitoare, doar că vor fi momente în care e posibil să se schimbe puțin ponderea dinspre est, la un moment dat, spre vest și apoi să revină în est. Dacă vorbim de temperaturi, și acestea vor fi foarte scăzute.

Astăzi vor caracteriza o vreme deosebit de rece, cu maxime cuprinse între 11° în Moldova și 20° în extremitatea de sud-est a Olteniei și prin Dobrogea. Mâine-poimâine, tot așa, o vreme rece, doar că mai cresc un pic de tot temperaturile în partea de vest a teritoriului.

Însă aici, spre est, sud-est, în continuare valori de temperatură care să nu depășească 17°, temperaturi cu mult mai mici decât ar trebui să fie în mod normal la această dată.

Deocamdată, pentru luna iunie se estimează temperaturi un pic mai mari decât ar trebui să fie în mod normal la această dată, iar cantitățile de apă să fie puțin mai mici decât ar trebui din punct de vedere climatologic”, a explicat Meda Andrei, meteorolog în cadrul ANM.