UPDATE: Administrația Națională de Meteorologie a emis o serie de avertizări privind fenomene meteorologice severe ce vor afecta o mare parte din România în perioada 24–26 mai.

Potrivit informării meteorologice valabile de vineri, 24 mai, ora 10:00, până duminică, 26 mai, ora 20:00, sudul, centrul și estul țării vor fi afectate de ploi abundente și o răcire accentuată a vremii. În acest interval, cantitățile de apă vor atinge local 20–30 l/mp, iar pe arii restrânse se vor înregistra valori între 50 și 70 l/mp. Temperaturile vor scădea semnificativ, în special în centrul și estul țării, unde valorile maxime nu vor depăși 12–20 de grade Celsius duminică.

„În intervalul menţionat, în sudul, centrul şi estul ţării vor fi averse, care vor acumula local 20…30 l/mp şi pe arii restrânse 50…70 l/mp. Vremea se va răci accentuat, astfel încât duminică temperaturile maxime vor fi, în general, între 12 şi 20 de grade”, au transmis meteorologii.

ANM a emis o serie de avertizări cu privire la vremea din România

O avertizare cod galben a fost emisă pentru intervalul 24 mai, ora 12:00 – 25 mai, ora 12:00, ce vizează cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei și Dobrogei, precum și zonele montane ale Carpaților de Curbură și estul Carpaților Meridionali. Aici, se așteaptă instabilitate atmosferică accentuată, cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii cu rafale de 40–60 km/h, iar în unele zone este posibilă apariția grindinei. Cantitățile de apă vor varia în general între 15 și 25 l/mp, însă în anumite locuri pot depăși 30–40 l/mp prin acumulare.

„În cea mai mare parte a Munteniei, a Moldovei şi în Dobrogea, precum şi în Carpaţii de Curbură şi estul Carpaţilor Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 40…60 km/h) şi pe alocuri grindină. Cantităţile de apă vor fi în intervale scurte de timp de 15…25 l/mp şi mai ales prin acumulare, pe arii restrânse, de 30…40 l/mp”, informează ANM.

Totodată, pentru patru județe a fost emisă o avertizare cod portocaliu de vreme severă, valabilă între 24 mai, ora 15:00 și 25 mai, ora 10:00. Județele afectate sunt Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău, unde se anunță averse torențiale însoțite de descărcări electrice frecvente, vijelii cu rafale între 50 și 70 km/h, și, pe alocuri, grindină. În aceste zone, în intervale scurte de timp de 1–3 ore sau prin acumulare, se pot înregistra cantități de apă între 30 și 40 l/mp, cu posibilitatea de a depăși izolat 50 l/mp.

„În judeţele Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Bacău vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 50…70 km/h) şi pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp”, au conchis meteorologii.

Știrea inițială: Vremea rea a făcut ravagii. România a fost lovită vineri de un val puternic de vreme severă, în urma avertizărilor emise de meteorologi. Codurile de vreme rea au fost urmate de fenomene meteo extreme în mai multe regiuni ale țării, cu pagube semnificative în agricultură, infrastructură și pierderi de vieți omenești.

Vremea rea a făcut ravagii în mai multe județe din România

Grindina a fost unul dintre cele mai devastatoare elemente ale furtunii. În numeroase localități, inclusiv pe autostrada București – Ploiești, bucăți mari de gheață au distrus parbrizele mașinilor, iar șoferii s-au confruntat cu o scenă care semăna cu un peisaj de iarnă. În județul Dâmbovița, la Găești și Doicești, gheața a fost de mărimea unui ou, acoperind complet străzile. În comuna Dragodana, șoselele au fost acoperite de un strat consistent de gheață, iar livezile și grădinile au fost grav afectate de grindină.

În județul Prahova, ploile torențiale au atins un volum de 30 l/mp, provocând inundații și dificultăți în trafic. Probleme majore au fost raportate și în județele Arad, Vaslui, Iași, Galați și Constanța, unde străzile și gospodăriile au fost inundate.

Pe lângă pagubele materiale, furtunile au provocat și tragedii umane

Nici Cluj-Napoca nu a fost ocolit de efectele severe ale fenomenelor meteorologice, unde au fost semnalate perturbări cauzate de ploi și grindină. În județul Giurgiu, în localitatea Vărăști, au fost de asemenea raportate episoade de vreme extremă.

Pe lângă pagubele materiale, furtunile au provocat și tragedii umane. În județul Caraș-Severin, două persoane au fost lovite de trăsnet. Din nefericire, una dintre ele a decedat, iar cealaltă se află în stare gravă.

meteo, ploi, furtuna, frig, vremea, prognoza meteo
SURSA FOTO: Dreamstime

România a fost lovită de un ciclon mediteranean

Un ciclon mediteranean a lovit România, aducând cu el trei zile de vreme severă, marcate de vijelii, ploi torențiale și grindină. Meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape toată țara, avertizând populația asupra pericolelor cauzate de aceste fenomene extreme. Printre riscurile majore se numără și inundațiile, atât pe versanți, cât și pe cursurile râurilor, potrivit avertizărilor hidrologilor.

Situația a devenit gravă în județul Caraș-Severin, unde doi oameni au fost loviți de fulger, iar unul dintre ei și-a pierdut viața. În județele Suceava și Iași, râurile ieșite din matcă au inundat gospodării, provocând pagube materiale considerabile. Grindina a afectat și alte zone din țară, distrugând grădini, livezi și sere.

„Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 40-50 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 25-35 l/mp, iar prin acumulare vor depăși local 50-70 l/mp”, a informat ANM.

Instabilitatea atmosferică va persista până pe 26 mai

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că instabilitatea atmosferică va persista până pe 26 mai, ora 20:00. În acest interval, sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale în general de 40-50 km/h, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă acumulate pot ajunge local la 50-70 de litri pe metru pătrat, cu vârfuri de 25-35 l/mp într-un timp scurt.

În dimineața zilei de sâmbătă, a fost emis un nou cod galben de vânt puternic pentru mai multe localități din județul Alba. Între orele 8:45 și 13:00, rafalele de vânt au atins viteze de 50 până la 60 km/h în zona joasă a județului. Printre localitățile afectate se numără Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, și multe altele, unde s-au semnalat rafale periculoase și instabilitate accentuată.