Prognoza meteo ANM pentru următoarele patru săptămâni

Prognoza meteo ANM pentru următoarele patru săptămâni. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis deja prognoza meteo pentru perioada cuprinsă între 26 mai – 22 iunie. Potrivit meteorologilor, temperaturile medii vor fi ridicate decât ar trebui să fie în această perioadă în toată țara, urmând ca, de la mijlocul lunii iunie, să revină la valorile normale.

Între 26 mai – 1 iunie (săptămâna care cuprinde Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor, Ziua Copilului), temperaturile medii vor fi mai apropiate de cele specifice pentru această perioadă a anului în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi excedentar în estul, sudul și centrul țării, dar și local deficitar în extremitatea de nord-vest. În rest, va fi apropiat de cel normal.

Între 2 iunie – 8 iunie (săptămâna care cuprinde Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Moșii de vară, Pogorârea Sfântului Duh/Cincizecimea/Rusaliile), temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru începutul lunii iunie în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, mai ales în zona Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali.

Între 9 iunie – 15 iunie (săptămâna care cuprinde Sfânta Treime), temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului în toate regiunile țării. Regimul pluviometric estimat va ușor deficitar în cea mai mare parte a țării.

Între 16 iunie – 23 iunie (săptămâna care cuprinde Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești), temperaturile medii vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă a anului în toate regiunile țării, posibil ușor mai ridicate în regiunile vestice. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo ANM, vineri, 23 mai 2025

De astăzi, 23 mai (de la ora 10:00), până luni, 26 mai (la ora 20:00), meteorologii anunță că, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 40…50 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp, iar prin acumulare vor depăși local 50…70 l/mp.

Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

De altfel, de azi, 23 mai (de la ora 10), până mâine, 24 mai (la ora 06:00), este valabilă o avertizare meteo de tip Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 50…70 km/h) și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de 30…50 l/mp.

Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. - 23 mai 2025 24 mai 2025
SURSA FOTO: ANM