China a primit o lovitură usturătoare din partea a cinci țări din Estul Europei, printre care și România.

Marți a avut loc întâlnirea formatului Platformei 17+1 în cadrul căreia, președintele chinez Xi Jinping a fost umilit de către aceste cinci țări care nu și-au trimis reprezentanții la cel mai înalt nivel așa cum se obișnuia.

Amintim că platforma a luat ființă în 2012, cu scopul de a crea legături economice între China și 17 țări din centrul și estul Europei.

Politico notează că întâlnirea din acest an a avut mai mult formatul de 11+1, având în vedere că șase lideri de stat nu s-au prezentat la forum pentru a-i aduce omagii președintelui Chinez.

Țările care au umilit China la forumul de azi au fost Bulgaria, România, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania. Deși trebuiau să fie prezenți premierii sau președinții acestor țări, la forum au participat miniștri. Din partea României a participat ministrul Economiei.

China a primit o lovitură usturătoare chiar în momentul în care voia să propună dublarea importurilor

Lovitura este cu atât mai grea pentru președintele chinez în contextul în care acesta venise pregătit să propună dublarea importurilor de alimente din Estul Europei pentru următorii cinci ani.

Această decizie nu vine de oriunde ci face parte din din strategia de tip „Divide et impera” (Dezbină și stăpânește) a lui Xi, de a apela la sectorul agricol, unde economiile mai rurale și mai sărace din estul Europei se simt subminate de puternicele ferme din vestul Europei.

Xi Jinping a promis că va îmbunătăți procedurile vamale. În plus, a oferit o perspectivă ca țările din estul Europei să primească vaccinuri chinezești împotriva COVID-19.

Statele est-europene nu mai sunt atât de convinse

Chiar dacă președintele Chinei a venit cu aceste promisiuni, statele est-europene sunt din ce în ce mai puțin convinse că Beijingul le va furniza avantajele economice promise.

Totuși, sursa anterior menționată, arată că  trebuie luate în calcul și relațiile de securitate, împreună cu legăturile cu noua administrație de la Washington, care vrea să construiască o largă contraofensivă diplomatică împotriva Chinei.

„Chinezii cred că nu-i tratăm cu respect”, a spus diplomatul, sub protecția anonimatului.

Atât de mari au fost eforturile de a convinge liderii de stat să se prezinte la summit, încât Beijingul nu a anunțat forumul până marți la ora 6 AM (ora locală), când a admis că șefi de stat și „reprezentanți la nivel înalt” din 17 țări vor lua parte la întrunire.

Interesele Chinei sunt atent supravegheate de SUA

„Înțelegem că partenerii noștri europeni au interesele și relațiile lor și nu îi forțăm să aleagă între China și Statele Unite.

Însă rămânem preocupați că statul chinez folosește frecvent organizații multilaterale ca pe un instrument de a-și promova interesele economice, de securitate și politică externă pe seama păcii și prosperității altor țări, a respectării drepturilor omului și a ordinii internaționale bazată pe respectarea regulilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat.