Conform ultimelor descoperiri făcute de cercetători, COVID-19 se afla în circulaţie în Franţa încă din noiembrie 2019. Informațiile au fost prezentate prin mai multe lucrări ale unor cercetători francezi, publicate sâmbătă. Acestea pun în dificultate ipoteza apariţiei şi răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 dintr-o piaţă din oraşul chinez Wuhan (centru) la începutul lui decembrie 2019, relatează Le Monde.

COVID-19, confundat cu pneumonii grave încă din octombrie 2019

Medici de la Spitalul Albert-Schweitzer din Colmar, în Haut-Rhin, au reanalizat – în mai – sute de scanere toracice ale unor pacienţi internaţi în instituţia lor, începând din octombrie 2019, cu pneumonii grave, intrigaţi de mai multe cazuri clinice care au precedat epidemia covid-19. Unul dintre aceşti bolnavi – spitalizat la 16 noiembrie – prezenta leziuni asemănătoare celor cauzate de covid-19.

O prezenţă a noului coronavirus pe teritoriul francez erasuspectată începând de la această dată, însă, în lipsa analizei unor prelevări biologice, această ipoteză rămânea fragilă. Lucrări ale unor cercetători francezi – publicate sâmbătă în revista European Journal of Epidemiology – susţin aceste abservaţii. Ele arată – cu un nivel înalt de probă – că SARS-CoV-2 circula deja în Franţa în noiembrie 2019.

13 cazuri de COVID-19 descoperite în perioada noiembrie 2019- inauarie 2020

Cercetătorii – conduşi de către profesorul Fabrice Carrat, directorul Institutului Pierre-Louis de Epidemiologie şi Sănătate Publică  (Inserm, Universitatea Sorbona) – au procedat cu o atenţie deosebită. Ei au analizat 9 144 de eşantioane sangvine recoltate de la participanţi la cohorta ”Constances” – cea mai mare cohortă epidemiologică urmărită în Franţa, de peste 200.000 de persoane.

Ei le-au analizat mai întâi cu un test rapid de detectare a imunoglobulinei de tip G (IgG) anti-SARS-CoV-2. Acest test are reputaţia că generează rezultate ”fals pozitive”, iar autorii le-au confirmat sau infirmat cu ajutorul unui al doilea test, foarte specific, dar mai delicat de realizat.

Dintre cele 9.114 de eşantioane analizate, 13 eşantioane recoltate începând din noiembrie 2019 şi până în ianuarie 2020 s-au dovedit pozitive la ambele teste – dintre care zece au fost recoltate în noiembrie sau decembrie.

Cercetătorii, siguri de descoperiri

”Am început să analizăm eşantioane recoltate în ianuarie şi februarie şi am găsit mult mai multe (rezultate) pozitive faţă de ceea ce ne aşteptam”, declară epidemiologul Marie Zins de la Inserm, Universitatea din Paris, principala investigatoare a cohortei “Constances”.

”Am încercat, astfel, să vedem dacă găsim din toamnă”, a explicat aceasta, conform news.ro.

”Aceste rezultate sugerează că, încă din noiembrie şi decembrie, nivelul contaminării în Franţa era deja de un caz la 1.000”, declară profesorul Fabrice Carrat.

”Aceste rezultate nu arată o suprareprezentare a bolii în anumite regiuni”, spune el.

”Pare să găsim cazuri în mod sporadic, în întreaga ţară”, precizează profesorul Fabrice Carrat.