România este a zecea ţară de origine a spam-ului din întreaga lume, generând 2% dintre mesajele email nedorite în luna iulie, potrivit unui studiu prezentat de compania Symantec, care relevă de asemenea că aproape 92% din totalul email-urilor sunt spam.

Cele mai multe mesaje email spam provin din Statele Unite, cu o „cotă de piaţă” de 22% în luna iulie, urmate de India şi Olanda (6% fiecare), Marea Britanie şi Brazilia (5%), Germania (4%), Franţa, Italia şi Vietnam (3%), respectiv România.

Din totalul mesajelor spam, marea majoritate reprezintă publicitate. Companiile de internet au o cotă de 33% din totalul spam-ului pe email, urmate de cele din sănătate (21%), financiar (13%) şi reclame la diverse produse (13%).

Cinci din fiecare 100 de mesaje spam reprezintă tentative de fraudă, 3% sunt „ţepe”, iar „scrisoarea nigeriană” sau „ţeapa 419” generează 7% din spam la nivel mondial.

Cele mai utilizate domenii de origine ale mesajelor spam sunt .com (59,1%), .ru (22%), .org (6,1%) şi .net (2,2%).

Majoritatea mesajelor spam din luna iulie au avut o mărime cuprinsă între 2 şi 5 kilobytes.

Cele mai multe mesaje spam de luna trecută încurajau destinatarii să apeleze la serviciile unor firme de avocatură pentru a-şi dobândi partea cuvenită din fondul de 20 miliarde de dolari creat de BP pentru despăgubirea victimelor deversării petroliere din Golful Mexic.

Un alt subiect „fierbinte” a fost finala Cupei Mondiale la fotbal, pe email apărând oferte pentru pariuri la meciul Olanda – Spania.

Alte mesaje des întâlnite îndemnau destinatarii să afle dacă sunt eligibili pentru a primi ajutoare de la stat în cadrul programului Obama de susţinere a pieţei creditelor ipotecare.

Statisticile Symantec se referă la luna iulie.