Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer este cea care a făcut anunțul cel mare. În cursul zilei de marți, în cadrul unei conferințe care a marcat preluarea de către Franţa a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele şase luni, aceasta a precizat că țara pe care o reprezintă va face  ”toate eforturile” pentru a contribui la extinderea Spaţiului Schengen.

„În aceste şase luni vom depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea Spaţiului Schengen, primind alături de noi şi România”, a afirmat diplomatul francez.

Totodată, oficialul francez a mai subliniat și faptul că în momentul de față, România îndeplineşte deja condiţiile tehnice în acest sens. Alături de ea au fost ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ramona Chiriac.

„Am afirmat de mai multe ori că România a îndeplinit toate criteriile, a trecut toate probele tehnice pentru a considera că este pregătită să adere la spaţiul Schengen (…) Suntem pregătiţi să lucrăm pentru a extinde Spaţiul Schengen. Acum facem legătura dintre pachetul de măsuri pentru Schengen şi pentru azil şi migraţie în scopul de a consolida Spaţiul Schengen”, a arătat diplomatul, potrivit traducerii oficiale.

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti a mai menționat că nu există însă un calendar precis în acest sens, însă a subliniat faptul că este nevoie de un efort complex, astfel încât Spațiul Schengen să funcționeze armonios, iar țările membre să se poată ajuta reciproc.

Planul Franței privind extinderea Spaţiului Schengen

„Preşedinţia franceză nu are un plan anume pentru această extindere a Spaţiului Schengen, nu există un calendar precis al Consiliului UE, pentru că în dosarul Schengen avem pe de o parte o consolidare a codului vamal. Cele două exerciţii, din punctul de vedere al preşedinţiei, extinderea şi consolidarea, trebuie să aibă loc simultan, pentru a avea per ansamblu un Spaţiu Schengen care să funcţioneze armonios şi (…) avem obiectivul de a face un spaţiu în care statele membre ale Schengen să se întrajutoreze”, a mai arătat Laurence Auer.

O reacție în acest sens a venit și din partea Ramonei Chiriac. În cadrul aceleiași conferințe, aceasta a menționat că România are deja un rol stabilit în Spațiul Schengen.

„România are rolul său, clar stabilit în arhitectura viitoare a Spaţiului Schengen, a unui Spaţiu Schengen pe care Comisia Europeană şi-l doreşte robust şi capabil de a răspunde diferitelor ameninţări cărora ar trebui să le facem faţă”, a adăugat aceasta.

Totodată, ea i-a dat dreptate oficialului francez, menționând că țara noastră îndeplinește toate condițiile tehnice de aderare, așteptând doar o decizie politică în acest sens.

România îndeplinește toate condițiile

„Mesajul clar al Comisiei Europene în ceea ce priveşte apartenenţa României la Spaţiul Schengen este că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice şi că acum decizia politică în unanimitate va reveni Consiliului Uniunii Europene şi în acest sens salutăm prioritatea preşedinţiei franceze pe această linie”, a afirmat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că pandemia de COVID a fost care a demonstrat importanța Spațiului Schengen.

”realitatea recentă, inclusiv în contextul pandemic, ne-a arătat că fragmentarea Spaţiului Schengen, prin menţinerea frontierelor interne, poate genera un impact negativ asupra integrităţii şi funcţionării pieţei unice.

România susţine un Spaţiu Schengen perfect integrat care va include şi funcţionarea pieţei unice. În ceea ce priveşte noua dimensiune, care imprimă o dimensiune politică a Spaţiului Schengen, adeziunea României la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv prioritar, pentru că ţara noastră îndeplineşte deja de câţiva ani criteriile de aderare”, a evidenţiat şeful diplomaţiei române.