Alexandru Rafila, dezvăluirea momentului despre Favipiravir! Ce efecte are de fapt medicamentul anti-COVID?

În primul rând, Alexandru Rafila a explicat faptul că România experimentează „una din cele mai rapide creșteri din Europa în acest moment”. Totuși, autoritățile sanitare monitorizează îndeaproape situația și proporția de cazuri spitalizate, spune ministrul Sănătății.

„Este una din cele mai rapide creșteri din Europa în acest moment. Avem un salt săptămânal. Noi monitorizăm îndeaproape situația și proporția de cazuri spitalizate. (…) Ceea ce am pus la punct cred că este un sistem funcțional. Trebuie să îl testăm. Presupune testarea rapidă, îndeaproape de domiciliul pacientului”, a declarat Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul a subliniat că a avut „convorbiri repetate” cu Pfizer în ceea ce privește medicamentul anti-COVID.

„În ceea ce privește medicația antivirală, am avut convorbiri repetate cu Pfizer în ceea ce privește medicamentul. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente”, a mai spus acesta, completând că acestea nu pot fi puse în momentul de față la vânzare în farmacii.

„Sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv sarcina”

De asemenea, Alexandru Rafila a subliniat că aceste medicamente pot fi „foarte toxice” și pot afecta inclusiv sarcina. Din cauza acestor efecte adverse foarte serioase, autoritățile sanitare din România trebuie să fie precaute, spune Alexandru Rafila.

„În farmacii nu putem pune în vanzare decât medicamente care sunt recomandate de catre comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. Favipiravir poate scurta cu 2-3 zile durata bolii dar nu poate avea efecte asupra cazurilor grave. (…) Sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv sarcina, dacă discutăm despre reacții adverse care pot fi foarte serioase.

Celălalt medicament, care este foarte mult mediatizat, Arbidol, este un medicament pentru care nu exista la nivel niciun studiu. În consecință, comisia de specialitate a Ministerului Sănătății nu a putut să recomande, întrucât agenția care aprobă utilizarea acestui medicament să poată să elibereze utilizarea”, a completat ministrul.