România, Danemarca, Franţa și Estonia au cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale din UE, pe luna noiembrie a anului trecut. Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 0,4% în zona euro şi în Uniunea Europeană în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, iar Danemarca, Franţa, Estonia şi România au raportat cel mai semnificativ avans în rândul celor 27 de state membre UE, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Eurostat ne-a pus din nou în topul rușinii

În octombrie, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană, comparativ cu septembrie.

Cele mai mari creşteri din UE ale preţurilor producţiei industriale în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost în Danemarca şi Franţa (ambele cu 1,7%), Estonia (1,2%) şi România (1,1%), iar cel mai sever declin a fost observat în Irlanda (minus 1,4%), Slovacia (minus 0,7%) şi Cehia (minus 0,5%).

Preţurile la producător sunt un factor important care influenţează inflaţia, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină sub, dar în apropiere, de 2% pe termen mediu. Orice modificare a preţurilor la porţile fabricilor se repercutează asupra costurilor finale pentru consumatori.

Conform datelor Eurostat, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1,9% în zona euro şi cu 1,8% în UE în noiembrie, comparativ cu perioada similară din 2019.

Singurele creşteri anuale ale preţurilor producţiei industriale au fost raportate în Malta (1,8%), Ungaria şi Slovenia (ambele cu 1,1%), iar cel mai semnificativ declin în Lituania (minus 7,3%), Grecia (minus 6,8%) şi Cipru (minus 6,1%).

România a raportat un declin anual de 0,5% în noiembrie, faţă de un recul de 1,3% în octombrie.