Ministerul de Finanţe urmăreşte pieţele în mod săptămânal pentru a vinde obligaţiuni denominate în euro peste hotare, a declarat joi secretarul de stat al Ministerului Finanţelor Publice, Enache Jiru.

MFP a respins joi toate ofertele pentru pentru o emisiune de obligaţiuni, în valoare de peste 44 milioane de euro (200 de milioane de lei) cu scadenţa în 2016, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat.

‘Cu o anumită marjă de siguranţă, pot să vă spun cu siguranţă că vom emite eurobonduri în următoarele două luni. Monitorizăm pieţele şi purtăm constant discuţii cu investitorii, al căror interes începe să crească’, a declarat Enache Jiru. ‘Faptul că am respins toate ofertele nu afectează finanţarea deficitului bugetar sau a datoriei publice. Continuăm să avem o rezervă adecvată de finanţare şi suntem hotărâţi să o păstrăm pe termen scurt’, a mai spus secretarul de stat.

Compensăm mergând spre stimulentele acordate băncilor din vest

În ultimele două luni, România a vândut mai puţine obligaţiuni decât şi-a propus din cauza disputelor politice dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele suspendat Traian Băsescu. Aceste dispute au condus la creşterea randamentelor cerute de investitori şi la deprecierea monedei naţionale.

‘Este probabil ca presiunile asupra randamentelor cerute de investitorii domestici să continue până când situaţia politică va reveni la normal şi guvernul va vinde eurobonduri. Credem că Ministerul Finanţelor va vinde Eurobonduri în această toamnă profitând de stimulentele băncilor centrale din întreaga lume şi de normalizarea situaţiei politice interne’, a apreciat economistul Băncii Comerciale Române, Eugen Sinca.

România trebuie să evite să respingă ofertele la licitaţiile domestice şi să plătească randamente mai mari, a declarat recent şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Erik de Vrijer.