Studiul, ce a analizat date din perioada 1 ianuarie – 1 decembrie 2012, relevă că din totalul detecțiilor de software periculos din Europa și America de Nord, virușii care apelează numere premium reprezintă 65%.

Aproximativ 15% dintre aceștia au fost localizați în România, 16%, în Statele Unite ale Americii, 15%, în Franța, 10%, în Marea Britanie, iar 9%, în Germania.

’’Utilizatorii din Europa și America de Nord trebuie să fie atenți la virușii de Android care le-ar putea goli buzunarele. În 2013 ne așteptăm la o creștere mare a amenințărilor informatice, proporțional cu numărul de persoane care își cumpără terminale cu Android’’, spune Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Raportul Bitdefender a fost realizat luând în calcul 72 de țări din America de Nord și Europa.

Statisticile la nivel local relevă faptul că în timp ce mai mult de un sfert dintre virușii de Android detectați pe terminalele din România fac parte din categoria celor care trimit sms-uri la numere cu suprataxă, aproape același procent sunt de tipul Trojan. FakeInst, care încercă să vândă utilizatorilor aplicații gratuite mizând pe neatenția lor.

Aproape 20% dintre amenințările detectate pe sistemele de operare Android fac parte din categoria aplicațiilor folosite de utilizatori pentru a-și decoda telefoanele mobile. Deși aplicațiile în sine nu sunt periculoase, ele permit utilizatorilor să câștige drepturi depline asupra sistemului, iar aceleași privilegii ar putea fi folosite și de atacatori pentru a câștiga accesul nerestricționat asupra resurselor telefonului.

Nu în ultimul rând, procentul de adware – reclame agresive – reprezintă 57% din totalul detecțiilor. Deși adware-ul nu este periculos în sine, îi poate deranja pe utilizatori schimbându-le motorul de căutare din browser sau creând shortcuts pe ecranul telefonului.  

Bitdefender sfătuiește utilizatorii să instaleze o soluție de securitate pentru mobile care să protejeze împotriva virușilor sau a reclamelor agresive de Android: http://www.bitdefender.ro/solutions/mobile-security-android.html