„Semnalele acestui raport nu sunt deloc încurajatoare. Ne arată că alte ţări sunt mai prietenoase decât noi cu investiţiile private, cu antreprenoriatul, şi tot mai multe ţări trec în faţa noastră. Semnalul este cu atât mai grav cu cât instituţiile publice au declarat că investesc resurse şi energie în programe publice antreprenoriale, dar rezultatele sunt foarte departe de intenţii şi declaraţii. La ‘începerea unei afaceri’ condiţiile în România s-au înăsprit, ceea ce ne aruncă cu 47 de poziţii spre coada clasamentului global anul acesta. Ceea ce mă îngrijorează de ani buni este că ne aflam în topul ruşinii mondiale la obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi la accesul la electricitate, fără reacţii ferme din partea autorităţilor pentru a corecta aceste anomalii nici măcar în anul 2018. Ori aici lucrurile se pot îndrepta rapid, doar voinţă politică să fie”, a declarat Andreea Paul, preşedintele think-tank-ului INACO.

Pe de altă parte, reprezentanţii INACO subliniază că România a păstrat prima poziţiei în lume la uşurinţa de a face comerţ exterior şi se menţine pe poziţia 17 la executarea contractelor.

„România şi-a îmbunătăţit performanţele faţă de celelalte state ale lumii la înregistrarea proprietăţii cu doar o poziţie, de pe locul 45 anul trecut ajunge pe locul locul 44 anul acesta. La obţinerea autorizaţiilor de construcţii am urcat 4 poziţii în lume, de pe locul 150 pe locul 146, dar continuăm să fim la coada clasamentului”, precizează Anca Tamaş, membră INACO.

România a retrogradat faţă de celelalte state ale lumii la următoarele criterii: începerea unei afaceri (s-au pierdut 47 de poziţii, de pe locul 64 pe locul 111 în prezent), obţinerea creditelor (s-au pierdut 2 poziţii, de pe locul 20 pe locul 22), protejarea investitorilor minori (s-au pierdut 7 poziţii, de pe locul 57 pe locul 64), soluţionarea insolvenţei (s-a pierdut o poziţie, de pe locul 51 pe locul 52), accesul la electricitate (s-au pierdut 7 poziţii, de pe locul 147 pe locul 154) şi plata taxelor (s-au pierdut 7 poziţii, de pe locul 42 pe locul 49.

Primele 3 economii ale lumii şi-au menţinut poziţiile: Noua Zeelandă (1), Singapore (2) şi Danemarca (3) în lume. Belgia a urcat 7 locuri, iar Lituania 2 locuri, în timp ce Letonia s-a menţinut pe locul 19 în clasamentul mondial.

SURSA: Agerpres